НОВИНИ

Четвърти ден на ракетни удари и сражения в Украйна: Улични боеве се водят и в Харков

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
11:07, 27.02.2022
Чете се за: 03:57 мин.
По света
Слушай новината

Украйна преживя трета нощ на ракетни удари и тежки сражения.

Руски военни части са влезли в Харков, който се намира на 40 километра от границата с Русия. Преди няколко часа край града беше взривен газопровод, а край Киев беше атакувана петролна база.

Руската атака в Украйна продължава с координирани удари от всички посоки.

Руска делегация пристигна в Беларус за преговори с Украйна. Украинският президент заяви, че е готов да води преговори, но на друго място, заради ролята на Беларус в руската инвазия.

Улични сражения се водят за втория най-голям украински град. В севороизточните райони на Харков тази сутрин влязоха руски военни машини. Местните власти призоваха жителите на града да останат в домовете и скривалищата си.

От канцеларията на украинския президент съобщиха, че при експлозията на газопровода тази нощ се е образувал облак с формата на гъба и предупредиха за опасност от екологична катастрофа. Сателитни снимки показват района на Харков след взрива, както и придвижването на тежка руска техника в зоната на Атомната централа в Чернобил.

Властите предупреждават за опасност от токсично замърсяване и в района на Киев, заради взривеното петролно депо, което се намира на 30 километра от столицата. В Луганска област също има взривена петролна база. Сателитни снимки показват настъплението на руски войски и към ВЕЦ край Каховка.

"Последната нощ в Украйна беше жестока. Отново обстрели, отново бомбардировки по жилищни квартали", каза президентът на Украйна Володимир Зеленски.

От скривалища и бомбоубежища жителите на украинската столица се молят за съдбата на града си. Руските войски затварят все по-силно кръга около Киев. От вчера от 17 часа до понеделник в 8 сутринта в града действа комендантски час. Кметът на столицата предупреди, че всеки, който е по улиците по това време, ще бъде смятан за враг.

"Искам да призова всички ваши правителства - Нуждаем се от вас. Спешно се нуждаем от помощта ви. Колкото е възможно по-бързо", заяви жител на украинската столица.

До часове се очаква руска атака и срещу Днипро. От вчера местните жители се готвят за отбрана, като издигат барикади и правят самоделни бомби.

Продължават сраженията и в Луганска област. Русия обяви, че е успяла да отблъсне украински части в няколко зони.

"През последните 24 часа градовете Херсон и Бердянск бяха напълно обградени от руските въоръжени сили. Град Геническ и летище Чернобаевка край Херсон също бяха взети под контрол", обяви говорителят на руското министерство на отбраната Игор Конашенков.

Според информация на Пентагона, най-малко 50 процента от руските ударни сили вече са на територията на Украйна.

Украинският президент заяви, че е готов на преговори с Русия, но не и в Беларус.

"Разбира се, че искаме мир. Искаме да срещнем, искаме да сложим край на войната", каза Володимир Зеленски.

Местата за преговори, които Зеленски предлага, са Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул и Баку.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Бягство от войната: Бежанската вълна от Украйна тепърва ще се усилва
Бягство от войната: Бежанската вълна от Украйна тепърва ще се усилва
Вход свободен за публиката за сблъсъка България - Парагвай за Купа "Дейвис"
Вход свободен за публиката за сблъсъка България - Парагвай за Купа "Дейвис"