НОВИНИ

Журналист в Киев: Ние вече сме победили в тази война, защото има за какво да воюваме

bnt avatar logo
от БНТ
16:22, 27.02.2022
Чете се за: 03:05 мин.
По света
Слушай новината

"Ние ще победим в тази война. Ние вече сме победили, защото има за какво да воюваме". Това заяви в предаването "Говори сега" по БНТ Сергей Василиев, журналист и преподавател в Киевския театрален университет.

Василиев уточни, че руската армия има различна мотивация от тази на украинците.

"Ние сме на собствена земя, това е нашият дом и нашите семейства, за нас това е беда, която ни сплотява. Ние сме мотивирани. Руските войници не знаят за какво се сражават. Някакви луди идеи на този откачил човек. Има случаи, в които руските войници се предават и дезертират. Не е масово явление, но има такива случаи", допълни журналистът.

Според него това вече става истинска война, в която хората загиват, дори да не участват в боевете.

"Създадена е защитна система, мнозина прекарват нощите в станциите на метрото, в скривалища. За щастие няма толкова много жертви, след като жилищни сгради бяха уцелени. Аз не си тръгвам от вкъщи, в района където живея не са стигали ракети", каза Василиев.

Той подчерта, че е възхитен от това, как целият свят помага на Украйна.

"След анексията на Крим и това, което направи Русия на окупираните територии, благодарение на помощта от Запад не почувствахме войната. Аз съм възхитен от това как ни помага целият свят. Светът усети реалната опасност от един загубил ум руски диктатор, който мрази не само своя народ. Доставят ни съвременно оръжие, което спира наглото нападение. Това е една изключителна помощ, армията ни е много силна, народът е много сплотен, но оръжието което получихме ни помага да удържим нападението до голяма степен", твърди Василиев.

Той добави, че информация получават по средствата за мобилна връзка, има интернет, мобилни оператори, всички телевизионни канали излъчват постоянно в пряк ефир.

"Това е основната информация, която се използва - от главнокомандващия на въоръжените сили и от офиса на президента", уточни Василиев.

И допълни, че информацията до голяма степен е обективна.

"Аз като журналист сравнявам различни източници, гледам и какво пишат руски издания, които се опитват да разпространяват достоверни сведения", подчерта Василиев.

Вижте повече във видеото.

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Разказ от първо лице на бесарабски българин в Одеса: Страхуваме се, защото не знаеш кога ще те събудят и от какво
Разказ от първо лице на бесарабски българин в Одеса: Страхуваме се, защото не знаеш кога ще те събудят и от какво
Теодора Генчовска: Около 50 българи са блокирани в Москва
Теодора Генчовска: Около 50 българи са блокирани в Москва