НОВИНИ

Посланикът ни в Румъния: Проблемът е, че украинските власти бавят проверките на границата

Снимка: БГНЕС
bnt avatar logo
от БНТ
17:08, 27.02.2022
Чете се за: 04:05 мин.
По света
Слушай новината

За истински хаос от украинска страна предават световните медии. Голям е броят на желаещите да напуснат територията на страната. Сред тях има и българи, които пътуват с личните си автомобили. На живо в "Говори сега" от граничният пункт Исакча - Орловка ситуацията коментира българският посланик в Румъния Радко Влайков.

Ситуацията от една страна е хаос, от друга сме на прага на хуманитарна криза, коментира Влайков.

Всички български граждани са наш приоритет. Второ - всяка информация, която имаме за хора с българско гражданство, живеещи в Украйна, се проверява от МВнР, категоричен е Влайков.

Той увери, че е направена максималната организация по въпроса.

Проблемът е на украинска територия. Още в петък с моя заповед изпратих двама дипломати, включително търговския аташе, коментира той.

Проблемът е в това, че украинците правят изключително бавно проверки по необясними причини. Потърсихме информация защо е така, на което няма отговор. В момента на КПП Исакча - Орловка имаше българи, които чакат роднините си и не знаят кога ще си дойдат, обясни Влайков.

Става въпрос за война и за оцеляване, заради това е този голям хаос и хората се чудят как да се спасят от бомби, допълни посланикът.

Той призова всички в България, които проявяват изключителна съпричастност към проблема и особено политици, да не си позволяват да използват ситуацията, за да се търси някаква полза.

Нека се знае, че МВнР работи по един изключително отговорен начин, заяви Влайков.

Вижте повече подробности във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg. Сънародниците ни трябва да предоставят следната информация:

- Три имена;

- Телефон за връзка;

- Местонахождение (населено място и адрес);

- Вид на българския документ за самоличност, с който разполагат.

При нужда от съдействие българските граждани в Украйна могат да се обръщат към:

1. Българското посолство в Киев на следните телефонни номера: +380 44 235 4389; +380 44 235 2202, както и на дежурни телефонни номера в извънработно време: +380 44 246 7237, +380 44 246 7672,

2. Генералното консулство в Одеса на следните телефонни номера: +380 48 7466 554; +380 48 746 65 58 ; +380 48 746 63 75, както и на дежурен телефон за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048.

3. Сигнали могат да се подават и на имейл адресите на мисиите ни в Украйна: Embassy.Kiev@mfa.bg; Consulate.Odessa@mfa.bg.

При влизане в България българските граждани трябва да представят български документ за самоличност – лична карата или паспорт. Българските граждани дори и с изтекли лични документи ще бъдат пропускани свободно през КПП-та на страната ни.

Украинските граждани, притежатели на биометрични паспорти, влизат и пребивават на територията на ЕС (т.е. и в България) без виза за период до 90 дни на всеки 6 месеца. В случай, че не притежават биометричен паспорт, то тогава виза се изисква.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Черно море надви Локомотив София в тежките условия в столицата
Черно море надви Локомотив София в тежките условия в столицата
Украински спортисти са блокирани в България
Украински спортисти са блокирани в България