НОВИНИ

Хибридна война: Кибератаките вече са в ход

Мария Чернева
от Мария Чернева
21:34, 24.02.2022
10137
Чете се за: 03:15 мин.
Общество
Слушай новината

Украйна вече е обект и на сериозни кибератаки. Освен засилен трафик към правителствени и информационни сайтове и тяхното блокиране, е засечен и зловреден софтуер, чиято цел е да разруши информационната и критична инфраструктура.

Какви са опасностите от тези атаки и за какво трябва да внимаваме у нас - предупреждението е от Института по информационни и комуникационни технологии на БАН.

Кибератаките са почти задължителна част от военната тактика за дезинформация и всяване на паника. Така че вървят паралелно с наземната агресия.

"И в момента е в ход една такава атака и на правителствени сайтове на медийни и освен това и на дезинформация в социалните мрежи. Основният анонс беше за DDOC атаки и един зловреден софтуер, който разрушава информационната инфраструктура в това число и критична. Ще започне да се блокира градския транспорт банковия сектор", каза доц. д-р Златогор Минчев от Института по Информационни и комуникационни технологии, БАН.

Щетите засега са най-вече информационни, но специалистите очакват и щети върху банковия сектор. И въпреки че подобни атаки са очаквани, е невъзможно да се изгради предварително защита.

"Как да се подготвим за една изненадваща атака? Срещу атака от типа отказ от услуги няма защита. Просто ще трябва да изчакате да спре. Единствената реакция е да се изключват бързо засегнатите или заразените системи. За Украйна по-големият проблем ще е втора фаза - а именно радио-електронната борба. Сега ще започнат едни заглушавания със сателитни комуникации, на бойното поле и тук вече много малко може да се направи. Що касае, обаче гражданският сектор със сигурност можем да помогнем на ниво Алианс и ЕС, където има разработки и за проактивна защита", каза доцентът.

Европа също може да очаква кибератаки, според експертите те се подготвят дълго преди това.

"В Европа ще ги видим в момента по отношение на борсата. За момента борсите полудяха, криптовалутите ще са следващия момент и тук в Европа ще започнат други фокуси от друг характер, а именно киберизмами от друг характер. Ще започнете да получавате много приложения, които да ви предлагат различни неща от една страна, другата фаза ще е дезинформация, и третата фаза е разбира се това което вие казвате - банковата инфраструктура в Европа е също уязвима", каза доц. д-р Златогор Минчев.

Оказва се, че България е по-защитена от мащабни дистанционни кибератаки, просто защото системите ни не са толкова свързани. Но пък започват да се засилват други фишинг атаки, всеки вече вероятно ги усеща и трябва да внимава.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Слънчево време и затопляне в петък
Слънчево време и затопляне в петък
България надви Чехия за първа победа в квалификациите за Световното по баскетбол
България надви Чехия за първа победа в квалификациите за Световното по баскетбол