НОВИНИ

Украински шофьори на българската граница са притеснени за близките си в родината

bnt avatar logo
от БНТ
21:32, 24.02.2022
Чете се за: 02:45 мин.
У нас
Слушай новината

Началото на военната операция завари много украински шофьори на българо-румънката граница при Русе. За обстрела над украинските градове те са научили от близките си, които още сутринта са се свързали с тях. Шофьорите споделиха, че са притеснени за живота и безопасността на семействата си, а заради неясната ситуация не са сигурни дали ще продължат да пътуват.

Александър Виталиевич живее в град Кривой рог, Днепропетровска област, в съседство с Домбас. Въпреки че от години в района има напрежение, до последно се е надявал да не се стигне до военен конфликт.

Досега всичко беше нормално. Но сега училищата са затворени. Имаше подозрения, че е минирано, всички училища в Украйна са затворени. Жена ми много го преживява. На сина ми са му казали да не ходи на работа.

Александър признава, че се страхува.

Страхувам се, нормален човешки страх. Страхувам се за семейството си, на първо място. За децата, за внука.

Притеснен е и за работата си. Досега правил ежеседмични курсове между Украйна и Турция, но не знае какво да очаква оттук нататък.

Обявено е извънредно положение. Сигурно ще има и комендантски час. И не мога да ви кажа дали ще работя. Смятам, че младежите няма да ги пускат да излизат от Украйна.

Владимир Мандрюк е от град Чернивци, до румънската граница. И въпреки че това е на 1 200 км от Донецк, жена му тази сутрин го е събудила притеснена.

На 140 километра от града, в който живея, е имало авиационни бомбардировки, в Ивано-Франкивска област. Това е притеснително. Не съм мислил, че ще ни нападнат. И никой не предполагаше, че ще се стигне до тази ситуация.

И според Александър, и според Владимир оспорваните територии са изконно украински.

Ние живеехме спокойно. Донецк, Луганск бяха част от Украйна. И тези хора идват и казват, че това е тяхна територия. Не сме нарушавали чужди интереси, казва Владимир.

Пожелавам си всичко да свърши бързо, да се намери някакъв компромис. Защото от толкова години в борба за територии народът се умори, казва Александър.

И Александър, и Владимир се надяват политиците скоро да се договорят, за да има бъдеще и за внуците им.

Репортер: Даниела Василева

КАКВО СЕ СЛУЧВА В УКРАЙНА: БНТ ОТ ЕПИЦЕНТЪРА НА КОНФЛИКТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Хибридна война: Кибератаките вече са в ход
Хибридна война: Кибератаките вече са в ход
За истината, войната и малкия човек - коментар на Бойко Василев
За истината, войната и малкия човек - коментар на Бойко Василев