НОВИНИ

Атанас Запрянов: Неприкосновеността на територията на Алианса остава основен фактор

bnt avatar logo
от БНТ
20:12, 24.02.2022
Чете се за: 03:00 мин.
У нас
Слушай новината

Трябва да се извърши комплексна оценка на цялостното въздействие на войната както върху сигурността и отбраната на нашата страна, така и върху икономическия живот. Това коментира в "Още от деня" бившият зам.-министър на отбраната Атанас Запрянов.

„НАТО ще проведе извънредна среща на върха. Тази извънредна среща включва държавните и правителствени ръководители на страните членки. Задействат се и отбранителните планове за страните от източния фланг“, каза Запрянов.

„Българският посланик в НАТО загатна, че той не може да говори в детайли за тези планове. Но аз мога да кажа, че такъв план за България има. В едно от ученията, което се проведе през 2018 г. за управление на кризи, българското правителство, президентство, всички ведомства участваха в такова учение по изпълнение на мероприятията по този план. Има достатъчно експертиза по учебен сценарий. И решението на правителството за тези работни групи е в тази посока – че трябва да се извърши комплексна оценка на цялостното въздействие на войната между Украйна и Русия както върху сигурността и отбраната на страната, така и върху икономическия живот“, допълни той.

Подчерта, че неприкосновеността на територията на Алианса остава основен фактор. И нападението срещу който и да е член от Съюза, значи нападение срещу всички.

По чл. 4 провеждайки политически консултации, ако ситуацията ескалира, НАТО е готов да въведе чл. 5. Всички тези планове са отбранителни. Те не предвиждат създаване на военна групировка за водене на война. Предвиждат привеждане на въоръжените сили в съответните готовности и задействане на силите за бързо реагиране на Алианса и тяхното разполагане на източния фланг, посочи Запрянов.

Военните канали между Алианса и Русия все още работят. Агресията, която Русия извършва в Украйна, обхваща екваторията на Черно море и би следвало да се вземат специални мерки за избягване на инциденти, които могат да бъдат изтълкувани като въоръжена агресия от едната или другата страна. Да съществува такава комуникация – това е добър сигнал. Ситуацията е опасна. Засега няма данни войната, която се води в Украйна, да напусне нейната територия. Но това е възможно, ако има координация и комуникация между НАТО и Русия, каза още Запрянов.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чолов също си осигури медал от Купа "Странджа"
Чолов също си осигури медал от Купа "Странджа"
Станислав Анастасов, ДПС: Сега е важно всички власти да говорим в един глас
Станислав Анастасов, ДПС: Сега е важно всички власти да говорим в един глас