НОВИНИ

Ивайло Калфин: Санкциите ще имат негативен ефект върху руската икономика само в краткосрочен план

bnt avatar logo
от БНТ
19:38, 24.02.2022
Чете се за: 02:20 мин.
У нас
Слушай новината

Очевидно, че руските военни действия в Украйна са внимателно планирани - след края на Олимпиадата и в последователността, която видяхме - признаване на две провинции за самостоятелни държави и след това нахлуване. Това каза в “Още от деня” Ивайло Калфин - бивш вицепрезидент и външен министър, в коментара си за започналата военна операция на Руската федерация в Източна Украйна.

Според него в краткосрочен план санкциите ще имат сериозен негативен ефект върху руската икономика. В дългосрочен план, обаче, това няма да е така - всяка икономика се адаптира.

“Така че санкциите имат смисъл, когато са приложени за кратко време и имат незабавен ефект”, допълни той.

За Калфин е важно стратегически какво ще се случи, защото Русия има всички шансове да понесе значителни загуби в бъдеще - да загуби европейския енергиен пазар, все пак НАТО да се изправи на границата с Русия, да се увеличи зависимостта на Руската федерация от Китай.

“Това са процеси, които са дълготрайни, които надали са желани, но очевидно руският президент е преценил да действа така”, отбеляза Калфин.

По думите му зависимостта на Русия от европейския енергиен пазар е много по-голяма от зависимостта на Европа от доставките на руски газ.

“Русия изнася 80% от газа си за Европа. Ако в Европа има зависимост - 40% от европейския газ идва от Русия, то зависимостта на Русия от този пазар е много по-голяма. Това е богат, демократичен пазар, а другата алтернатива за Русия е да изнася за Китай, който надали ще може да се договаря свободно за цени”, коментира още Ивайло Калфин.

Той отбеляза, че “Русия и Китай в доста отношение говорят в един глас, което определено е в интерес на Китай, но не е в интерес Русия”.

Какво още каза той вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Даниел Митов за декларацията на НС: Мнозинството подценяваше сериозността на ситуацията до днес
Даниел Митов за декларацията на НС: Мнозинството подценяваше сериозността на ситуацията до днес
Христо Иванов: Путин прави опит да преразгледа статута на цяла Източна Европа
Христо Иванов: Путин прави опит да преразгледа статута на цяла Източна Европа