Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

Бюджет 2022: Депутатите се скараха за парите на прокуратурата

Николай Минков
от Николай Минков
21:16, 24.02.2022
Чете се за: 04:27 мин.
У нас
Слушай новината

Втори ден парламентът обсъжда проекта за Държавен бюджет на второ четене.

Първите три часа от дебатите бяха свързани с план-сметката на съдебната система. Управляващи и опозиция се скараха заради предложението на мнозинството да бъдат намалени парите, заложени за увеличения на прокурорските заплати с 20 млн. лв., за сметка на парите за прокурорите.

Опозицията директно обвини коалиционното мнозинство, че по този начин иска да нанесе удар само срещу едно лице - Иван Гешев.

Основният дебат в парламентарната зала днес беше свързан основно с парите за съдебната система. Опозицията обвини управляващите, че орязването на парите за прокуратурата с 20 млн. по предложение на председателя на бюджетната комисия Любомир Каримански и подкрепено от правосъдния министър е насочено срещу Иван Гешев, но ще се отрази на цялата правораздавателна система.

"Ако госпожа министърката има виждания към един от прокурорите, то през това предложение, което тя подкрепя на народни представители между първо и второ четене, със санкция от 20 милиона спрямо независимата прокуратура мисля, че не е състоятелно, аз няма да подкрепя лично това решение, каза Александър Иванов от ПГ на ГЕРБ-СДС.

"Вие искате да накажете Иван Гешев, това е истината, обаче наказвате всички тези прокурори, които си вършат съвестно работата и възпрепятствате работата на прокуратурата, защото там наистина има много работа, прокуратурата не е търговско дружество да излиза на печалба", каза Елена Гунчева от ПГ на "Възраждане".

"Говорихме за промяна, че няма да правим като ГЕРБ и правим като ГЕРБ, просто сте една бета версия на ГЕРБ, по-лоша", каза Хамид Хамид от ДПС.

А от левицата обвиниха опозицията, че отхвърлят всякакъв опит за реформа на прокуратурата, с мотива, че е срещу Гешев.

"Стане ли дума за главния прокурор Гешев в една и съща поредност ГЕРБ, ДПС и "Възраждане" в тръст излизат на трибуната да бранят прокуратурата и главния прокурор, за ГЕРБ и ДПС това е норма, свикнали сме, че сте чувствителни на тая тема, но "Възраждане" ни изненадаха обаче за пореден път", каза Явор Божанков от "БСП за България".

От "Демократична България" обясниха, че прокуратурата е длъжник на българските граждани и финансирането и трябва да бъде обвързано с резултати срещу престъпността.

"Българското общество плаща огромна цена затова, че прокуратурата особено по отношение на определени видове престъпления не си върши работата, ако погледнем отчетността ще видим, че там резултати по отношение на корупция по високите етажи на властта няма", каза Христо Иванов, председател на ПГ "Демократична България".

Правосъдният министър обясни, че това е първа стъпка за реформиране на прокуратурата чрез промяна на философията на финансиране.

"Целият дебат посочва какъв е централния проблем и той не е противопоставяне на институциите или друга форма на антагонизъм, както се опитвате да го представите големият проблем, който трябва да се решава да има програмно бюджетиране в съдебната власт", каза Надежда Йорданова- министър на правосъдието.

С гласовете на мнозинството Народното събрание реши парите на прокуратурата от 353 млн. лв. да бъдат намалени на 333 млн.

Късно тази вечер приключиха дебатите за бюджета за здраве. 8,3 млрд. лв. за здравеопазване остава окончателният вариант. Тепърва предстоят дебатите за бюджета за отбраната и бюджета на Министерството на образованието и науката. В пленарната зала са министъра на икономиката Корнелия Нинова и на земеделието Иван Иванов.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
За истината, войната и малкия човек - коментар на Бойко Василев
За истината, войната и малкия човек - коментар на Бойко Василев
След инвазията в Украйна: Идва ли нова световна финансова криза?
След инвазията в Украйна: Идва ли нова световна финансова криза?