НОВИНИ

Специално за БНТ: Опустелият Киев, заснет от белгийския журналист Бруно Бекман

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
18:20, 06.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:27 мин.
По света
Слушай новината

В очакване на битката за контрола над украинската столица Киев е пуст. В града са останали едва шепа военни кореспонденти и ТВ екипи, които предават репортажи за световните медии. Белгийският журналист и продуцент от Евровизия Бруно Бекман изпрати специално за БНТ кадрите, които ще видите.

Около 10.00 часа сутринта прозвучават поредните сирени за въздушна тревога. На Майдана - сърцето на Киев - са останали само гълъбите. Улиците са опустели, сякаш не е останал нито един човек.

В католическата катедрала "Свети Александър" отслужват неделна литургия. Дори и църквата е празна, дошли са едва неколцина вярващи да се помолят.

Столицата на Украйна е в очакване на настъплението на руските сили. Те напредват към града с военна колона, която се движи към Киев откъм север.

А ето и последната му кореспонденция отпреди минути:

"Руските сили приближават все повече Киев. Град в покрайнините на Киев Ирпин беше превзет и украинските сили трябваше да се изтеглят от другата страна на реката. Трима души са били убити, докато се опитвали да избягат по мост, който е бил обстрелван. Два телевизионни екипа един на Ройтерс и един на унгарската ТВ 24, попаднаха под обстрела на руските военни, докато са снимали и са вършели работата си като журналисти в град Ирпин. Стрелбата видимо е била безразборна по жилищни сгради, обитавани от хора, както и по журналисти. По всичко изглежда, че руските сили се готвят за втори опит да пробият защитата в предградията на Киев тази нощ, като използват целия арсенал от оръжия, с които разполагат".

Подробен разказ на журналиста за ситуацията в украинската столица можете да видите тук. Екипът на БНТ изразява благодарността си към Бруно Бекман!

ВОЕННИ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

КОНФЛИКТЪТ В УКРАЙНА: НАЙ-ВАЖНОТО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Владимир Зографски остана 45-и във втория старт в Осло
Владимир Зографски остана 45-и във втория старт в Осло
Ивайло Иванов със злато от Европейската купа в Прага
Ивайло Иванов със злато от Европейската купа в Прага