НОВИНИ

Битката за Киев: Специално за БНТ разказва журналистът Бруно Бекман

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
19:55, 04.03.2022
5397
Чете се за: 03:57 мин.
Общество
Слушай новината

Въздушните удари срещу Киев стават все по-интензивни. В същото време армията в града и многобройни доброволци се готвят с всички сили за отбрана. Битката за града предстои, а в Киев остават все по-малко журналисти, при това с огромен риск за живота си. Един от тях - белгиецът Бруно Бекман, предава от украинската столица специално за БНТ.

Киев преживя поредна тежка нощ. В столицата са останали шепа чуждестранни военни кореспонденти. Белгийският журналист и продуцент от Европейския съюз за радио и телевизия Бруно Бeкман е в Киев от дни, за да отразява военната операция.

"Нощта премина относително спокойно в центъра на Киев с едно-единствено включване на сирените за въздушна тревога в 2.34 часа. Сутринта на закуска чухме две силни експлозии в 8.03 и 8.05 местно време и още една - още по-силна експлозия в 8.34 ч. На този етап не знаем къде са били взривовете, има ли жертви и дали е била украинската ПВО или руски артилерийски обстрел. Не бяха забелязани никакви самолети, беше доста мъгливо тази сутрин, затова чакаме за информация от украинското министерство на отбраната. Бруно Бекман за БНТ, България от Киев, Украйна".

Експлозиите са отекнали в целия град, но няма данни за жертви. Малко по-късно в западния квартал Борщаховка - жителите преминават покрай отломки от ракета, ударена от украинската противовъздушна отбрана. Паднали са до авторусна спирка.

"Това е геноцид срещу Украйна, украинския народ и украинската земя. Подобни неща изстрелват срещу жилищни райони в цялата страна, срещу многоетажни блокове. Ще продължим докрай, до победата, невъзможно е да живеем под тяхната окупация", казва Лилия, жителката на Украйна.

А битката за Киев наближава с всеки изминал час. В центъра се издигат барикади и отбранителни съоръжения. Военни и огромен брой доброволци се готвят да защитават своя град с всички сили, показват кадрите на Би Би Си.

Украинците никога няма да се предадат обеща Виталий Кличко, кметът на Киев, който ръководи отбраната на своя град. Участва и Териториалната отбрана.

Руските сили настъпват в Украйна от три посоки по суша, въздух и вода и засега контролират зони по периферията на страната на юг, изток и североизток. Но Киев главната цел на руската военна операция.

Към столицата напредва 64 км колона с руска военна техника. Краят ѝ е в град Прибирск, а предната част на около 30 км от Киев. Според британски и американски разузнавателни източници колоната е забавила значително придвижването си заради технически и комуникационни проблеми, силна съпротива на украинските сили и нисък морал на военните.

Целта на тази колона, когато достигне Киев, най-вероятно е да обкръжи града и да го постави под обсада, заедно с допълнителни сухопътни части и артилерия.

В Киев най-тежките дни предстоят, а гражданите му се подготвят да ги посрещнат. От тях зависи животът и бъдещето им.

Снимки: БГНЕС, БНТ

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА

БЯГСТВО ОТ ВОЙНАТА

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сергей Станишев: Тази война е провал на политиката за последните 20 години
Сергей Станишев: Тази война е провал на политиката за последните 20 години
Еврото потъна спрямо долара, цената на газа расте още
Еврото потъна спрямо долара, цената на газа расте още