НОВИНИ

Енергиен експерт: Паниката с горивата беше организирано мероприятие

bnt avatar logo
от БНТ
19:18, 04.03.2022
Чете се за: 03:07 мин.
У нас
Слушай новината

Енергийните експерти Антон Иванов и Васко Начев коментираха "Още от деня" темата за газа, горивата и войната.

Информацията, че руски обстрел е предизвикал пожар в най-голямата ядрената централа в Европа "Запорожие", навежда на мисълта, че са нарушени всички конвенции и правила, коментира Антон Иванов.

"Нямам съмнения, че на самата площадка се полагат усилия безопасността да бъде гарантирана, но това е извън всякакви допустими норми, които сме спазвали досега в тази сфера", допълни той.

По отношение на темата с цените на горивата Васко Начев заяви, че това е било организирано мероприятие.

При появилата се паника на 2 март вечерта, цената на петрола е била на нива, които не показваха нищо извънредно.

Според него, освен младежката организация на ГЕРБ, Делян Добрев също е участник в организацията на въпросното мероприятие.

Той не се съгласи с твърдението на ГЕРБ, че след критичната вечер цените на горивата са останали 3 лева, като посочи, че единствено в някои малки бензиностанции е възможно да са останали такива. Начев е категоричен, че в страната ни има достатъчно гориво.

Той допълни, че при ескалиране на кризата в Украйна, България е възможно да потърси алтернативен доставчик на горива, каквито биха могли да бъдат Иран, Саудитска Арабия, Либия, защото те разполагат с типове нефт, близки до руския. Това би покачило цените на бензина.

Антон Иванов коментира, че е естествено да се предприемат необходимите мерки за електроенергийната система, да се анализират рисковете, да се създадат запаси, да се ограничат възможностите да се допуснат аварийни режими или липса на суровини. Всичко това се прави, увери той и допълни, че електроенергийната ни система работи надеждно и нямаме основания за паника.

По думите му премахването на мораториума не може да се използва за спекулативно покачване на цените.

Според Начев от 1 юли със сигурност ще има поскъпване на тока за битовите потребители, но не се ангажира с прогноза в какви рамки ще е то.

Темата за газа е изключително важна, тъй като отказът от руски газ ще доведе до голям дефицит. Този газ няма с какво да бъде заместен в следващите две-три години. "България ползва 94% руски газ и можем да компенсираме 50-60% при прекъсване на подаването му с други доставчици", допълни още Начев, като акцентира, че освен нас, всички други ще търсят газ.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече от "Още от деня"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЦСКА 1948 спечели столичното дерби с Царско село с два гола след почивката
ЦСКА 1948 спечели столичното дерби с Царско село с два гола след почивката
Енергийният министър: Няма проблем с доставките на газ у нас
Енергийният министър: Няма проблем с доставките на газ у нас