НОВИНИ

Експерти категорични: Не трябва да се пие йод като профилактика

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
18:12, 04.03.2022 (обновена)
13856
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Няма промени в радиационния фон в България, както днес, така и от началото на военните действия в Украйна. Това съобщиха от Агенцията за ядрено регулиране. Експертите са категорични, че не трябва да се пият таблетки йод като профилактика.

Няма повишен радиационен фон у нас - единодушни са експертите. Няма нужда от прием на таблетки с калиев йодид. Йодът се натрупва в щитовидната жлеза и приемът на допълнителни количества крие рискове за здравето.

Според препоръките на Световната здравна организация, при замърсяване с радиоактивен йод една единствена таблетка за възрастен човек е напълно достатъчна.

Таблетките с точните количества йод не се продават в аптеките, а се съхраняват от държавата. При нужда те ще бъдат раздадени на населението.

Всеки ден в Националния център по радиобиология и радиационна защита с аспиратор за въздух вземат проба от атмосферния въздух и измерват нивата на радиация.

За щастие, всичко е повече от добре, няма открити техногенни радионуклеиди, нито цезий, нито йод 131 в пробите, които сме анализирали до момента, казва доц. Росица Тоцева - завеждащ лаборатория "Мониторинг на облъчване на населението" в НЦРРЗ.

На графиката, която се обновява на сайта на центъра по радиационна защита, също се вижда, че нивата на дозата гама лъчение са нормални.

От началото на военните действия до момента не се наблюдава никакво изменение на обичайния гама фон на територията на Република България. Няма замърсяване на площадката на Запорожката АЕЦ, казва Цанко Бачийски - председател на Агенцията за ядрено регулиране.

При повишен радиационен фон препоръката на Световната здравна организация е да се приема таблетка калиев йодид в точно определено количество, което не се предлага в аптеките.

Таблетките, които ние раздаваме или които се планират да се раздават при ядрена авария, не се продават в аптеките и никъде в света не се продават в аптеките, те са елемент на държавното планиране, казва доц. Жана Джунова - директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

От дни обаче в аптеките има засилено търсене на йодни съединения.

Притесняват се хората от ситуацията и търсят всякакъв вид продукти, хранителни добавки съдържащи йод, казва Весела Лазарова - фармацевт.

Профилактичен прием на калиев йодид е не само безсмислен, но и вреден, казват експертите.

Със сигурност няма да има защита, защото даже таблетките, специално за това, са ефективни, ако бъдат приети 24 часа преди замърсяването, много висока ефективност до 2 часа след появата на замърсяване и около 50% до 8 часа след появата на замърсяването, казва доц. Жана Джунова - директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита.

Йодната тинктура, която се продава в аптеките не трябва да се пие, предупреждават специалистите - тя е само за външна дезинфекция на рани. Излишъкът на йод в организма може да бъде токсичен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: 1 милион бежанци очакват в Полша през границата с Украйна
От нашите пратеници: 1 милион бежанци очакват в Полша през границата с Украйна
Ралф Рангник: Манчестър Сити вероятно е най-добрият отбор в света
Ралф Рангник: Манчестър Сити вероятно е най-добрият отбор в света