НОВИНИ

Паниката с горивата: Причини и реакции

Николай Минков
от Николай Минков
18:03, 04.03.2022
Чете се за: 05:57 мин.
Бизнес
Слушай новината

Управляващите започват проверки за наличие на спекула по бензиностанциите заради скочилите рязко цени на горивата преди два дни. След среща в Министерският съвет с петролната и газова асоциация премиерът Кирил Петков обвини Младежката организация на ГЕРБ, че е провокирала паниката чрез публикации в социалните мрежи. От партията отрекоха и обявиха, че предлагат решение на проблема.

Премиерът обясни как е създадена паниката за презапасяване с гориво.

"Единствената причина, за която се е получила паниката в сряда, е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се изпратили и са се използвали през социалната медия в огромен размер, и са изпратени навсякъде под политическа или хибридна атака", каза той и посочи виновните:

"До този момент хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ. И ето как използват в момента страха от войната и въпреки че цялата система е била абсолютно обезпечена с гориво, се създава паника за няколко часа, която се опитва да накара хората да се нареждат на опашки, д пълнят резервоари, без да има никаква причина за това".

Петков: Младежката организация на ГЕРБ организира паниката около горивата

Над четири пъти са закупените количества горива заради хибридната атака.

"Ако търсенето се увеличава с 10 - 15 или 20% една ситуация, ако в рамките на един ден търсенето е три или четири пъти по-високо, ако виждаме цистерни, които би трябвало да превозват мляко, се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странни. И въпреки това, добрата новина от създалата се ситуация е, че стрес тестът беше преодолян", каза Александър Николов - министър на енергетиката.

Министърът на енергетиката: Всички доставки от "Газпром" се изпълняват в пълен обем

Вицепремиерът Корнелия Нинова възложи на Комисията за защита на потребителите проверки на бензиностанциите в цялата страна заради изкуствено създадената паника и недопускане на спекулативно повишаване цените на горивата. Тя посочи, че правителството последователно предприема мерки за защита на енергийно бедните.

Корнелия Нинова възложи проверки на всички бензиностанции и търговци на горива

"Правителството още в началото на годината предприе мерки за компенсация както на небитовите потребители, така и чрез мораториума за битовите потребители. Разбира се, даваме си сметка колко е трудно на тези хора. Предприехме чрез бюджета за 2022 г. и допълнителни мерки като увеличаване на обема и броя - обема като сума и броя на семействата, които да получават енергийни помощи. Цялата политика, която предприехме по отношение на осигуряване на дърва за онези над милион и 500 хил. семейства, които ползват дърва, на цени приемливи, по-ниски чрез държавните горски стопанства, увеличаване на доходите", каза Нинова.

От петролната и газова асоциация отново потвърдиха, че недостиг на горива няма и обясниха, защо хората са реагирали панически.

Андрей Делчев, БПГА: Напрежението около горивата е резултат от нагнетените очаквания от санкциите срещу Русия

"Нагнетените очаквания у хората, че със санкциите на ЕС и САЩ, които наложиха на Русия ще спре доставката на суров петрол към "Нефтохим Бургас" и оттам рафинерията ще спре да работи и респективно ще има недостиг на пазара", каза Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

А премиерът предупреди, че при повторни хибридни атаки ще се действа безкомпромисно.

"Усетим ли подобен тип хибридна атака, политическо разклащане на системата, опитвайки се да се направят някакви политически дивиденти на гърба на хората, които се редят на опашка, ние ще имаме координиран отговор, моментално", каза премиерът Петков.

Той съобщи още, че Министерският съвет ще бъде контактна точка с европейската прокуратура за подаване на сигнали за злоупотреби с евросредства, като целта е да се избегнат посредниците.

ГЕРБ отговориха на казаното от Кирил Петков и обвиниха правителството, че късно е реагирало.

"Вместо те да реагират адекватно и да обявят, например, отпускане на горива от държавния резерв на ниска цена, на около два лева, защото толкова е цената на горивата, купувани в държавния резерв, и с това да успокоят хората, че цената няма да скочи толкова, колкото те се опасяват. Те не направиха нищо, търсеха нашите младежи или някой, който да обвинят. Нашите младежи си прибраха бидоните и цената пак е три лева на горивото. И цистерните и бутилките и бурканите и всичко останало, което можаха да напълнят, цената пак е три лева, тоест може би причината не е в тях", каза Делян Добрев от ГЕРБ.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ралф Рангник: Манчестър Сити вероятно е най-добрият отбор в света
Ралф Рангник: Манчестър Сити вероятно е най-добрият отбор в света
Радев и Петков след среща в президентството: Към момента няма пряка военна заплаха, но са необходими превантивни действия
Радев и Петков след среща в президентството: Към момента няма пряка военна заплаха, но са необходими превантивни действия