Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ
НОВИНИ
Абонирай ме за най-важните новини?
ДА НЕ

9 години затвор за Кристиан Николов, причинил смъртта на Милен Цветков

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
17:07, 04.03.2022 (обновена)
6674
Чете се за: 07:10 мин.
У нас
Слушай новината

9 години затвор за 23-годишния Кристиан Николов, който уби в жестока катастрофа журналиста Милен Цветков. Това реши Софийският градски съд. Той не прие искането на прокуратурата за 15 години лишаване от свобода и отнемане на шофьорската книжка на младежа завинаги. Присъдата не е окончателна. Милен Цветков беше премазан с близо 100 км в час, докато чака на червен светофар в автомобила си.

Присъдата на първа инстанция за смъртта на Милен Цветков дойде след 4-часово заседание. В основен акцент се превърна въпросът умишлено или не е предизвикана катастрофата.

По делото експертизи доказаха, че Кристиан Николов е употребил три вида наркотици преди да се качи в автомобила - кокаин, амфетамин и марихуана. Според защитата му той не е знаел, че шофира под въздействието на наркотици, иначе е нямало да иска да даде проба пред полицията.

В последната си дума пред съда Николов заяви, че се разкайва и би дал всичко да върне времето назад. В крайна сметка съдът постанови - 9 години затвор. На излизане от залата Николов запази мълчание.

Ясно бе установено, че подсъдимият при извършване на деянието е могъл да разбира значението на деянието си и да ръководи постъпките си. Доколкото никакви обективни доказателства не се установиха да е губил съзнание. Нашето виждане е, че актуалната квалификация трябва да е за евентуален умисъл, каза Иван Кучиев, прокурор.

БНТ: Тоест ще протестирате?

Да, шансът да направим това е твърде голям.

Аз казах, че ако съдът приеме, че деянието е по непредпазливост, каквато е нашата теза, виждаме една присъда под 10 години, което е нормално. Не сме решили още категорично, но много е вероятно да обжалваме размера на наложеното наказание, каза Константин Симеонов, адвокат.

Николов остава без шофьорска книжка за 10 години. Той трябва да плати и близо 40 000 лева разноски по делото. От наказанието му ще бъде приспаднато и времето, прекарано в ареста.

Жестоката катастрофа, при която загина Милен Цветков, стана навръх Великден 2020 година.

Ето и прессъобщението на прокуратурата за присъдата:

На 04.03.2022 г. Софийски градски съд (СГС) призна за виновен подсъдимия К. Н. за това, че при управление на моторно превозно средство е нарушил правилата за движение по пътищата и по непредпазливост е причинил смъртта на М. Ц., като деянието е извършено след употреба на наркотични вещества.

За престъплението по чл. 343, ал. 3, пр. 2, б. „б“ във вр. с чл. 342, ал. 1, пр. 3 от НК съдът наложи на подсъдимия наказание „лишаване от свобода“ за срок от 9 години, което да се изтърпи при първоначален общ режим, както и „лишаване от право да управлява моторно превозно средство“ за срок от 10 години.

Обвинителният акт е внесен в съда от Софийска градска прокуратура (СГП) на 18.12.2020 г.

С него на К. Н. е повдигнато обвинение за престъпление по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от НК. Според обвинителния акт около 18 ч. на 19.04.2020 г., в гр. София, на ул. „Хенрик Ибсен“, преди кръстовището с бул. „Черни връх“, при управление на лек автомобил подсъдимият нарушил правилата за движение по пътищата, в следствие на което предизвикал пътнотранспортно произшествие, като с челната част на автомобила си ударил в задната му част спрелия на червен сигнал на светофара автомобил, управляван от М. Ц. От силния удар автомобилът на М. Ц. се придвижил напред и наляво, като придобил скорост около 66 км/ч и след значително завъртане спрял в средата на кръстовището.

В резултат на това М. Ц. получил травматични увреждания, довели до смъртта му, въпреки указаната му спешна медицинска помощ.

К. Н. управлявал моторното превозно средство след употреба на три различни вида наркотични вещества и със скорост около 99 км/ч, която значително надвишавала разрешената за конкретния пътен участък. Освен това при забранителен червен светлинен сигнал на светофарната уредба и въпреки че в района на кръстовището са се намирали множество други участници в движението – водачи на автомобили и пешеходци, К. Н. не предприел действия за намаляване на скоростта или спиране.

След проведено съдебно следствие по общия ред, съдът осъди подсъдимия за причиняване смъртта на М. Ц. по непредпазливост при пътнотранспортно произшествие.

Съдът прие за доказано, че К. Н. е употребил наркотични вещества преди да предприеме управление на автомобила, че е нарушил правилата за движението по пътищата, визирани чл. 21, ал. 1 от ЗДвП:

„При избиране скоростта на движение на водача на пътно превозно средство е забранено да превишава следните стойности на скоростта в кm/h: за пътно превозно средство от Категория В – 50 кm/h в населено място“, че е предизвикал пътнотранспортно произшествие с автомобила на М. Ц., както и че в резултат на това е причинил смъртта му.

Присъдата на Софийски градски съд не е окончателна и може да бъде обжалвана и протестирана пред Софийски апелативен съд.

Прокуратурата поиска 15 години затвор за обвиняемия за смъртта на Милен Цветков

По-рано прокуратурата поиска 15 години затвор за Николов. Пред магистратите първо тезата си обосноваха от държавното обвинение - а именно, че Кристиан Николов умишлено е причинил катастрофата на 19 април 2020 г. Според прокуратурата затова свидетелстват множеството експертизи, доказателства и разпити на свидетели.

По делото има данни, че подсъдимият редовно е употребявал наркотици, твърдят прокурорите, и посочват, че в мобилен телефон, открит в дома на Николов, са открити чатове, в които подсъдимият е поръчвал дрогата. Според прокуратурата автотехническата експертиза ясно доказва, че се изключва версията за заспиване зад волана от Николов, тъй като траекторията на джипа на подсъдимия е щяла да се промени, а това не се е случило.

Експертиза установи концентрацията на амфетамини в кръвта на Кристиан Николов

Експертизи по делото доказаха, че в кръвта на Кристиан Николов е имало три вида дрога.

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
Свали приложението BNТ News
Топ 24
Най-четени
Заради кризата: Руснаци напускат страната, отиват във Финландия
Заради кризата: Руснаци напускат страната, отиват във Финландия
Мариан Негушевски от френската ТВ5: Много трябва да си смел, за да си журналист в Русия днес
Мариан Негушевски от френската ТВ5: Много трябва да си смел, за да си журналист в Русия днес