НОВИНИ

Генчовска: България не е искала от НАТО подсилване на присъствието на съюзнически войски

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
16:26, 04.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:57 мин.
Сигурност и правосъдие
Слушай новината

България не е искала от НАТО подсилване на присъствието на съюзнически войски. Това каза в Брюксел министърът на външните работи Теодора Генчовска след извънредно заседание на външните министри на страните от НАТО.

Алиансът продължава укрепването на източния си фланг и ще се опита да предотврати разрастването на конфликта извън границите на Украйна, стана ясно още от срещата.

В момента в Брюксел заседават и министрите на външните работи на страните от ЕС. В тази среща участва и американският държавен секретар Антъни Блинкен. Те ще обсъдят ефекта от досега наложените санкции на Русия, но се говори и за следващ пакет от санкции, ако това е необходимо.

Теодора Генчовска каза, че външните министри ще обсъждат и желанието на Украйна да стане член на ЕС, но това е дълъг процес. Стана ясно, че и Грузия, и Молдова искат да придобият статут на кандидат-членове.

“Целта на тази среща беше отново да се отправи един ясен сигнал към Русия, че трябва да спре с действията си в Украйна. В същото време, знаете, че НАТО не е част от този конфликт, но може да направи много конфликтът да не излезе от границите на Украйна, което е много важно по отношение на сигурността на съседните държави - Молдова и Грузия. Подкрепили сме тези усилия, ние сме част от този съюз, така че подкрепяме изцяло конфликтът да не не се разрасне. Най-важното нещо на този етап е хуманитарната помощ, която всички държави членки осъществяват", каза Теодора Генчовска.

"Русия извършва непровокирана и брутална инвазия срещу Украйна, която НАТО и целият свят осъдиха. Това е най-тежката военна агресия в Европа от десетилетия. Градове са под обсада, училища, болници и жилищни сгради са под обстрел. Тази нощ бяха извършени безразсъдни действия в непосредствена близост до атомна електроцентрала. Много цивилни са убити или ранени. В следващите дни вероятно ситуацията ще се влоши - с повече смърт, страдание и разрушения. Руските въоръжени сили ще продължават да навлизат с още тежка техника и оръжие и да нанасят удари в страната. На днешната среща външният министър на Украйна Кулеба, се обърна към страните от НАТО. Съюзниците изразиха своята солидарност и дълбоко уважение към куража на украинските народ и въоръжени сили. От много месеци предупреждаваме, че Путин планира да започне инвазия в Украйна. Ето защо съюзниците от НАТО неуморно търсеха дипломатическо решение. В същото време бяхме пределно ясни, че Русия ще плати изключително висока цена, ако поднови агресията си срещу Украйна. Русия вече плаща тази цена. Това е войната на президента Путин. Той я пожела, планира и започна нападение срещу една мирна страна. Призоваваме президента Путин незабавно да спре тази война. Да оттегли всичките си сили от Украйна, без да поставя условия", заяви Йенс Столтенберг.

Другият важен въпрос, който се обсъжда в Брюксел, е хуманитарната криза и милионите бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Международната федерация по гимнастика санкционира представителите на Русия и Беларус
Международната федерация по гимнастика санкционира представителите на Русия и Беларус
Томас Тухел: В Челси има несугурноост, но съм обнадежден
Томас Тухел: В Челси има несугурноост, но съм обнадежден