НОВИНИ

Няма изтичане на радиация от АЕЦ "Запорожие". Киев и Москва се обвиняват взаимно за атаката

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
16:10, 04.03.2022
Чете се за: 04:05 мин.
Европа
Слушай новината

На деветия ден от руската офанзива в Украйна, руски обстрел предизвика пожар в най-голямата ядрената централа в Европа "Запорожие". Реакторите не са засегнати и няма изтичане на радиация, съобщи Международната агенция за атомна енергия. Киев обвини Москва в "ядрен терор". Според Русия става дума за провокация от страна на Украйна.

Володимир Зеленски заяви, че Русия иска да се повтори катастрофата в Чернобил и я нарече "ядрен терорист".

"Граждани на Украйна, преживяхме нощ, която можеше да спре историята - историята на Украйна, историята на Европа. Руските войски атакуваха най-голямата ядрена централа в Европа. Руските танкове знаеха по какво стрелят. Руски граждани, искам да се обърна към вас. Как е възможно това? През 86-а заедно се борихме срещу катастрофата в Чернобил", каза Зеленски.

Руското министерство на отбраната окачестви събитията като "чудовищна провокация".

"На 4 март, около 2.00 часа, докато охранява района на АЕЦ "Запорожие", руски мобилен патрул е атакуван от украинска група за саботаж. За да провокират отговор, те започват стрелба по военнослужещите от руската гвардия. При ответната стрелба украинските диверсанти са сломени. Изтегляйки се, те палят учебно-тренировъчния комплекс", каза Игор Конашенков, говорител в Министерството на отбраната на Русия.

Потушаването на пожара отнема около четири часа, а централата остава под руски контрол. Международната агенция за атомна енергия успокои, че няма промяна в радиационния фон.

"Важно е да се каже, че системите за сигурност на шестте реактора не са засегнати и няма изтичане на радиация. Няма изтичане на радиация", каза Рафаел Мариано Гроси, директор на Международната агенция за атомна енергия.

Най-голямата ядрена централа в Европа се намира в Южна Украйна - на река Днепър. Тя разполага с шест реактора, смятани за едни от най-сигурните - при тях се използва вода под налягане. Замисълът е заимстван от реакторите в ядрените подводници и се различава от технологията в Чернобил. Запорожката атомна електроцентрала е най-голямата от четирите действащи в Украйна, които заедно генерират около половината от електричеството в страната. Тя е стратегически важна за Русия, тъй като се намира на около 200 км от Крим.

Руският президент Владимир Путин заяви, че Русия няма лоши намерения спрямо съседите си и ги призова да не ескалират напрежението.

"Всички наши действия, в случай че се изострят, винаги са в отговор на някакви неприятелски действия, действия срещу Руската федерация. Всеки трябва да помисли как да се нормализират отношенията и да се установи сътрудничество", каза Путин.

Руското настъпление в Украйна продължава. Затяга се обсадата на стратегическото пристанище в Мариупол, а градът е под масиран обстрел. Руското министерство на отбраната разпространи кадри от Бердянск - малък град на Азовско море, на които се виждат унищожена военна техника и разрушен мост. Съобщава се, че Русия организира хуманитарна помощ. В Чернигов са били бомбардирани няколко сгради и петролна база, загинали са 47 цивилни, а 18 са ранени, по данни на украинската служба за извънредни ситуации.

ВСИЧКО ЗА ВОЙНАТА В УКРАЙНА - ЧЕТЕТЕ ТУК

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МОН приема заявления от бежанци за записване в училище
МОН приема заявления от бежанци за записване в училище
Станимир Стоилов: Лудогорец е труден противник, удобен момент да си сверим часовника
Станимир Стоилов: Лудогорец е труден противник, удобен момент да си сверим часовника