НОВИНИ

Нова група бежанци от Украйна пристигнаха тази нощ в Пловдив

bnt avatar logo
от БНТ
12:08, 04.03.2022 (обновена)
8863
Чете се за: 02:57 мин.
У нас
Слушай новината

Нова група бежанци от Украйна пристигнаха тази нощ в България в градовете Пловдив, София, Варна и Шумен с безплатен превоз, осигурен от привържениците на Локомотив Пловдив.

От нашите пратеници: Над 20 000 са бежанците, влезли в Румъния за изминалото денонощие

Пътуването е било трудно и дълго като групата е трябвало на няколко пъти да пътува до граничните пунктове Исакча и Галати на румънско-украинската граница, както и до тази на Молдова с Украйна.

От нашите пратеници: За страданието и страха от неизвестното - разказват украински бежанци

Преди два дни 9 автомобила тръгнаха от България с провизии за бедстващите на границата украинци, а на връщане предоставиха възможност на желаещите да се евакуират украинци и бесарабски българи да дойдат в България.

Омбудсманът разкрива горещи телефонни линии за безплатна правна помощ за бежанци от Украйна

Рано тази сутрин Юлия с вълнение посрещна своите близки, които бяха докарани на посочения от нея адрес.

"Моето семейство - майка ми, леля ми и нейните деца, избягахме от войната, уморени и изтощени сме", споделя Юлия.

Трудности е имало и за двете страни. Украинските граждани е трябвало да използват три вида транспорт: влак, автобус и ферибот, за да стигнат до граничните пунктове, където са ги очаквали феновете на Локомотив. Групата се координира от Иван Зайцев, който е във Великобритания, но поддържа връзка с няколко центъра за бежанци в Украйна, които помагат на хората да излязат от страната.

"Другото трудно беше да видиш тези хора, страхът в очите. В душата им е цялата болка и мъка. Повечето от тях мъжете ги изпращат до границата, взимат си сбогом и не знаят дали ще се видят повече. Те идват тук - не знаят къде отиват. Повечето са абсолютно в пълен страх. Непознати хора ги взимат, карат ги и за това е трудна самата координация", допълни Руслан Тилев.

До момента феновете на Локомотив са помогнали на 48 жени и деца от Украйна да намерят спасение у нас. А при нужда имат готовност отново да осигурят транспорт от граничните пунктове в Румъния до България.

***

Сигнали и молби за съдействие на български граждани се приемат денонощно на дежурните телефони на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856; +35929482552; +35929482085; +35929483051; +35929483052 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Стойчо Младенов изпрати помощник на пресконференцията преди мача с Левски
Стойчо Младенов изпрати помощник на пресконференцията преди мача с Левски
МВнР публикува списък със зелени коридори за евакуация на гражданите от Украйна
МВнР публикува списък със зелени коридори за евакуация на гражданите от Украйна