НОВИНИ

Петков: Младежката организация на ГЕРБ предизвика паниката около горивата

Калина Попова
от Калина Попова
11:28, 04.03.2022 (обновена)
7288
Чете се за: 03:12 мин.
У нас
Слушай новината

Паниката около цените на горивата в сряда е резултат на политическа и хибридна атака в социалните мрежи, организирана от младежката организация на ГЕРБ. Това заяви премиерът Кирил Петков на брифинг в Министерския съвет. Днес премиерът и министри се срещнаха с членовете на Българската петролна и газова асоциация.

Вижте повече в прякото включване на Николай Минков

Премиерът увери, че в страната има достатъчно запаси от гориво.

"Както знаехме още в сряда, има големи количества гориво в цялата система. Всички са заредени, няма никакъв проблем по цялата верига. Единствената причина, заради която се е получила паниката в сряда е, че са се използвали снимки от няколко малки бензиностанции, които са се изпратили и използвали през социалните медии навсякъде под политическа или хибридна атака. До този момент хората, които виждаме, че са го организирали това, са свързани с младежката организация на ГЕРБ", заяви той.

Снимките, които се завъртяха из социалните медии - с цени на горивата над 3 и 4 лв., са платени постове, каза още Петков. Те са от малки бензиностанции, които са вдигнали цените, понеже не са имали достатъчно количество. Въпреки че системата е била обезпечена, именно заради разпространението на снимките се е създала паника, която е увеличила търсенето.

"Оттук нататък, усетим ли подобен вид хибридна атака, политическо разклащане на системата, ще имаме координиран отговор, за да не се поддава населението на подобни лъжи и манипулации. Следете какво казва правителството и не се притеснявайте - горивото е навсякъде, запасите са налични, вносът се случва", обърна се Кирил Петков към гражданите.

Опашки на бензиностанциите заради притеснения сред хората за поскъпване и проблем с доставките

Енергийният министър също каза, че проблемът е създаден изкуствено и увери, че при втора такава ситуация правителството своевременно ще информира за наличните количества горива в страната.

"Относно горивата, ако търсенето се увеличава с 10 - 20% е една ситуация. Ако в рамките на един ден търсенето е 3 - 4 пъти по-високо, ако виждаме цистерни, които би трябвало да превозват мляко, да се пълнят с дизелово гориво, е меко казано странно. Добрата новина е, че стрес тестът беше преодолян", коментира Александър Николов.

По-късно стана ясно, че министърът на икономиката и индустрията Корнелия Нинова е разпоредила проверки във всички бензиностанции в страната.

Андрей Делчев, БПГА: Напрежението около горивата е резултат от нагнетените очаквания от санкциите срещу Русия

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пускат свободен вход за България – Парагвай от Купа "Дейвис"
Пускат свободен вход за България – Парагвай от Купа "Дейвис"
АЯР: Няма повишение на радиационния фон у нас
АЯР: Няма повишение на радиационния фон у нас