НОВИНИ

Руските военни контролират Запорожката ядрена централа

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
09:51, 04.03.2022 (обновена)
5378
Чете се за: 04:02 мин.
По света
Слушай новината

Девети ден на войната в Украйна. Руски военни превзеха атомната централа Запорожие, която е най-голямата в Европа.

При атаката срещу атомната централа са нанесени щети по първи реактор, но няма опасност за сигурността, съобщиха от украинската регионална военна администрация. Те потвърдиха, че след обстрела няма изтичане на радиация. Украинският президент Володимир Зеленски обвини Русия в "ядрен терор".

Нощ на несигурност и страх. Украинските власти съобщиха, че пожарът избухнал около 2.20 часа местно време. Огънят горял над четири часа. Украинските пожарни екипи съобщиха, че в началото не са били допуснати от руските части.

"Европа трябва да се събуди сега. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента. Руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термични изображения, така че те знаят къде те стрелят, те се подготвяха за това", заяви украинският президент Володимир Зеленски.

От дни местните жители строяха барикади и се опитваха да не допуснат руските части да стигнат до атомната централа. Снощи сраженията се ожесточили. Кметът на близкия град заяви, че пожарът е избухнал в резултат на "непрекъснат вражески обстрел".

"При пожар, най-големия риск, е ако огъня повреди резервните охладителни системи или прекъсне захранването", обясни Андрю Стачбъри, професор по ядрена физика в Австралийския национален университет.

Атомна централа "Запорожие" има 6 реактора. При пожара е бил изключен трети, сега е останал да работи само един от реакторите.

"Този тип реактори не приличат на реактора в Чернобил. Дизайнът е различен. Това е реактор с вода под налягане. Отвътре реакторът е много солиден. Проектиран е така, че да издържи на ракетен обстрел и ако все пак има пробив - радиоактивността да се задържи вътре", допълни проф. Стачбъри.

Заради пожара край атомната централа през нощта Володимир Зеленски е провел телефонни разговори с президента на Съединените щати, с председателя на Европейския съвет, както и с лидерите на Великобритания, Германия, Франция и Полша.

"Трябва да спрем руските военни. Незабавно. Кажете на вашите политици, Украйна има 15 ядрени блока. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това е евакуацията на Европа. Само незабавните европейски действия могат да спрат руските войски. Предотвратете смъртта на Европа от ядрена катастрофа", каза Зеленски.

Руските части продължават настъплението във всички посоки на Украйна. Обсадата на стратегическото пристанище Мириупол се затяга. Градът е под масивен обстрел. След тридневна обсада другият важен град - Херсон, също премина под руско командване.

Военното министерство на Русия разпространи кадри от влизането на руския военен конвой в Киевска област. По данни на Пентагона, колоната от руски военни е на по-малко от 25 километра от украинската столица. Въпреки, че през нощта не е била извършена голяма атака срещу Киев, обстрелът срещу града не спира.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ашли Барти отказа участие на турнирите в Индиън Уелс и Маями
Ашли Барти отказа участие на турнирите в Индиън Уелс и Маями
Доброволци от Перник подготвят център за настаняване на майки с деца от Украйна
Доброволци от Перник подготвят център за настаняване на майки с деца от Украйна