НОВИНИ

Пожар избухна в района на Запорожката атомна централа в Украйна след обстрел

Биляна Бонева
от Биляна Бонева
06:05, 04.03.2022
8402
Чете се за: 02:07 мин.
По света
Слушай новината

Пожар избухна в района на украинска атомна централа Запорожие, която е най-голямата в Европа. От Международната агенция за атомна енергия заявиха, че няма промяна в радиационния фон. Украински пожарни екипи са успели да стигнат до централата и да потушат огъня. Съобщава се, че пожарът е избухнал в учебен център към атомната централа.

Служител на централата увери, че безопасността е "осигурена". От Украинската служба за извънредни ситуации съобщиха, че е изключен трети блок на централата, а от 6-те блока в момента работи само един.

Руските военни контролират Запорожката атомна централа

Кметът на близкия град Енергодар заяви, че огънят е в резултат на "непрекъснат вражески обстрел". В района се водят тежки сражения между местните сили и руските войски. Съобщава се и за много жертви при боевете.

Външният министър на Украйна отправи призив към Русия за незабавно спиране на атаката срещу атомната централа. Украинският президент обвини Русия в ядрен терор.

"Европа трябва да се събуди сега. Най-голямата атомна електроцентрала в Европа гори. В момента. Руски танкове стрелят по ядрени блокове. Това са танкове, оборудвани с термични изображения, така че те знаят къде те стрелят, те се подготвяха за това. Трябва да спрем руските военни. Незабавно. Кажете на вашите политици, Украйна има 15 ядрени блока. Ако има експлозия, това е краят на всичко. Краят на Европа. Това е евакуацията на Европа. Само незабавните европейски действия могат да спрат руските войски. Предотвратете смъртта на Европа от ядрена катастрофа", заяви Володимир Зеленски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Външните министри на ЕС и НАТО се събират извънредно заради войната в Украйна
Външните министри на ЕС и НАТО се събират извънредно заради войната в Украйна
Дъжд и сняг в югозападните райони
Дъжд и сняг в югозападните райони