НОВИНИ

Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС

Фани Аронова
от Фани Аронова
23:00, 03.03.2022
Чете се за: 01:57 мин.
По света
Слушай новината

В разгара на войната в Украйна две бивши съветски републики - Молдова и Грузия, кандидатстваха официално за присъединяване към Европейския съюз. И в двете държави има територии на сепаратисти, подкрепяни от Русия - Приднестровието в Молдова и Абхазия и Южна Осетия в Грузия.

В столицата Кишинев президентът на Молдова Мая Санду подписа молба за членство в Европейския съюз. Откакто бившата съветска република стана суверенна държава на власт се сменяха проруски и проевропейски сили. За 30 години Молдова достигна зрялост, каза Санду.

"Република Молдова трябва да поеме по европейския път. Готови сме да направим всичко, за да постигнем тази национална цел. Гражданите направиха този избор. Те виждат бъдещето си в Европейския съюз. Готови сме да работим и стъпка по стъпка да изградим едно добро и мирно бъдеще за молдовските граждани", заяви президентът на Молдова Мая Санду.

Събитията в Украйна ускориха решението на Грузия да поиска членство в европейското семейство. От началото на войната се провеждат масови демонстрации в подкрепа на Украйна. Властите в Тбилиси внимаваха да не провокират Москва, но отстъпиха пред обществения натиск да покажат, че следват европейския курс на страната.

През 2008 година Грузия преживя руска военна интервенция, след като се опита да си върне контрола над Южна Осетия. Молдова и Грузия подават молбите си дни след като президентът Зеленски поиска Украйна да добие статут на кандидат за Евросъюза по ускорена процедура.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Издигнаха българското национално знаме на централния площад в Ниагара Фолс (ВИДЕО)
Издигнаха българското национално знаме на централния площад в Ниагара Фолс (ВИДЕО)
Украйна пожела отлагане на плейофния мач с Шотландия
Украйна пожела отлагане на плейофния мач с Шотландия