НОВИНИ

Баща на тригодишно българче обмисля да влезе в Украйна, за да го евакуира

Мая Димитрова
от Мая Димитрова
20:49, 03.03.2022
13267
Чете се за: 02:50 мин.
По света
Слушай новината

Това е поредната семейна история, променена от войната. Баща на тригодишно българче обмисля да влезе в Украйна, за да го евакуира. Детето е с баба си в град Днепропетровск и досега не са имали възможност да напуснат града.

Родителите оставят тригодишния Кристиян при баба му в Украйна през януари. Когато войната започва, семейството веднага се обажда в посолството, за да търси съдействие за извеждане на детето.

"Записахме ги в Ситуационния център още на 24 февруари, жена ми от тогава започна да поддържа връзка. Първо бяха с приоритет Киев и Одеса като големи градове", заяви Тони Николаев, баща на Кристиян.

От Външно министерство съветват бабата и детето да се придвижат сами до Одеса, която е на пет часа път, и оттам да се качат на автобуса за България.

От нашите пратеници: За страданието и страха от неизвестното - разказват украински бежанци

"Километрите са много и не можем да намерим транспорт дотам. По главните пътища има завзети градове, бандитски формирования мародерстват по пътищата и е много рисковано. Чакаме, обаче не знам докога ще чакаме, защото вече са превзели Запорожие, а ние сме само на стотина километра. И е много стресиращо за детето, защото по принцип го е страх от сирени и изпада в паника", допълни Тони Николаев, баща на Кристиян.

Кметът на едномилионния град е организирал влак, който да извежда хората до границата.

"Но и там е трудно, защото по влаковете има големи тълпи. Деца изчезват в тълпата. Страшна работа. Опитваме да минимизираме рисковете", добави Тони Николаев.

Ако не успеят да се качат на влака, бащата има последен, но опасен вариант - да опита да влезе в Украйна. От министерството са го посъветвали да не го прави.

"Подготвил съм си колата с резервно гориво, пълен резервоар, туби имам в багажника - на наш риск, но рискът е голям, може да не се върнем живи", каза още Тони Николаев.

Засега работещо решение как да се евакуират хората от вътрешността на Украйна няма.

***

Сигнали и молби за съдействие на български граждани се приемат денонощно на дежурните телефони на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856; +35929482552; +35929482085; +35929483051; +35929483052 или на имейл: crisis@mfa.bg.



Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Над 118 000 украинци и чуждестранни граждани са напуснали Украйна през румънската граница
Над 118 000 украинци и чуждестранни граждани са напуснали Украйна през румънската граница
Венци Стефанов: Ако спечелим Купата на България, ще празнувам с тениска на Путин
Венци Стефанов: Ако спечелим Купата на България, ще празнувам с тениска на Путин