НОВИНИ

От нашите пратеници: За страданието и страха от неизвестното - разказват украински бежанци

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:25, 03.03.2022 (обновена)
Чете се за: 04:00 мин.
Европа
Слушай новината

Над 1 млн. са потърсилите спасение от войната в Украйна само за седмица, съобщава ООН. Бежанците са около 2% от цялото население на страната. Те са основно жени и деца, тъй като в страната е в сила забрана за мъжете да напускат Украйна.

Миграционният натиск по границите с Полша следи специалният ни пратеник Тихомир Игнатов.

Десетки автобуси продължават да извозват бежанци към пунктовете за разпределение. И днес в Полша пристигнаха стотици майки с техните деца.

Хората ни разказаха, че повечето възрастни хора са принудени да останат в Украйна. Причината - пътят до Полша отнема часове наред и крие много опасности. Това, което виждаме тук в Полша, е пълна съпричастност и подкрепа.

Вижте неговия разказ във видеото.

Три дни изпълнени с неизвестност, болка и страдание. Толкова време отнема на Лера, за да се измъкне от барикадите в Киев.

"В моя район беше спокойно, но в другите райони летят бомби и обстрелват. Ситуацията е ужасна. В Киев оставих моята баба и дядо. Не мога да се изнесат, защото са стари и не могат да понесат това пътуване. Там остана всички мои приятели и роднини”, казва пред нашия екип Лера.

Тя бяга заедно с майка си и брат си. Споделя , че мечтае да види Украйна отново мирна, без обстрели и насилие.

"Родих се в Киев, израснах в Киев и там оставих цялата си душа. Не исках да идвам тук, но майка ми се страхуваше много и казваше, че можеше да загинем. Не губим надежда. Нашите момчета воюват. Те са герои. Ние много вярваме в тях. Нашите войни стоят на стража и много вярваме, че скоро ще се върнем в нашата страна", казва Лера.

Дейвид също бяга от войната.

"Майка ни толкова се уплаши. Реши да напуснем дома и да дойдем тук. 20 часа пътувахме с влак. Имам този дюшек. Всичко е наред в общи линии. Аз не се страхувам. Смятам, че всичко това което се случва е ужасно и никой не е заслужил подобна съдба", казва той.

В този мол магазините са изпразнени. Откакто е започнала войната тук се настаняват бежанци. Един от тях е превърнат в импровизирана детска градина. Навън паркингът е превърнат в пункт за събиране на помощи. Доброволци приготвят храна, събират дрехи. За майките са осигурени детски колички.

"Идват много хора, които носят дарения. Други предлагат подслон. Също така предлагат транспорт из Полша. Бях на границата преди шест часа. Все още има километрични задръствания за влизане в страната. Хората живеят в колите", каза доброволецът Войтек.

През целия ден десетки автобуси транспортираха бежанци от границата. Сред тях възрастни хора и инвалиди.

"Отиваме към Париж. Русия ни бомбардира. Не сме спали през целия път, но това не е страшно. Страшно е за синовете ни у дома. Русия спри. Не бомбардирайте Украйна. Моля ви", плаче жена.

По данни на полските власти само вчера границата са преминали близо 100 000 души.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Президентът Радев: Ничия памет не заслужава да бъде хвърлена на политическите бесове
Президентът Радев: Ничия памет не заслужава да бъде хвърлена на политическите бесове
Протест срещу руската агресия в Украйна пред президентството
Протест срещу руската агресия в Украйна пред президентството