НОВИНИ

Започна вторият кръг на преговори между Русия и Украйна

Фани Аронова
от Фани Аронова
17:15, 03.03.2022 (обновена)
Чете се за: 01:42 мин.
Европа
Снимка: Архив/БГНЕС
Слушай новината

Докато са в ход военните действия в Украйна, в Беларус започна вторият кръг на преговори между руската и украинската страна. Мястото е символично - Беловежката гора, близо до беларуско-полската граница, където през 1991 г. е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз.

Ръководителят на руската делегация Владимир Медински съобщи, че руската страна има предложение от 3 части. По думите му то засяга "военно-техническия, хуманитарно-международния и политическия аспекти".

Ключовите въпроси за украинската страна са: "незабавно прекратяване на огъня, примирие и хуманитарни коридори за евакуиране на цивилни от постоянно обстрелваните градове и села". Това написа в Туитър ръководителят на делегацията Михайло Подоляк.

Днес украинският външен министър Дмитро Кулеба каза, че страната му няма да отстъпи от принципни позиции като териториалната си цялост. Руският му колега Сергей Лавров посочи, че действията ще продължат до изпълнение на целта за демилитаризация на Украйна. Първите преговори в понеделник не дадоха резултат.

В Беловежката гора, където се водят преговорите, на 8 декември 1991 г. е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз. С Беловежкото споразумение, както е известно, лидерите на три бивши съюзни републики - Руската, Беларуската и Украинската, създават Общността на независимите държави. Три десетилетия по-късно Русия нахлу в Украйна.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Няма проблем с доставките на горива у нас, без опашки пред бензиностанциите днес
Няма проблем с доставките на горива у нас, без опашки пред бензиностанциите днес
Осми ден от войната в Украйна: Ожесточени боеве за ключови градове
Осми ден от войната в Украйна: Ожесточени боеве за ключови градове