НОВИНИ

Осми ден от войната в Украйна: Ожесточени боеве за ключови градове

Ива Стойкова
от Ива Стойкова
17:05, 03.03.2022
Чете се за: 05:15 мин.
Европа
Слушай новината

Седмица след началото на руската инвазия в Украйна. Боевете за ключови украински градове, включително столицата Киев се ожесточиха. Руските сили вече контролират Херсон - ключова точка на брега на морето, която се очаква да бъде използвана за бъдещо предислоциране на войските. Международният наказателен съд в Хага обяви, че е започнал разследване за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна.

Експлозии в района на южната жп гара на Киев. Става дума за отломки от свалена руска ракета, а не за директен удар, съобщи в социалните мрежи съветник в украинското министерство на вътрешните работи. Един човек е ранен, нанесени са щети.

И тази нощ продължиха ожесточените сражения и бомбардировки в Украйна. В украинската столица хиляди отново прекараха нощта в бомбоубежища или метрото.

Жителите на югоизточния град Мелитопол се опитаха да спрат с телата си движещи се руски военни автомобили. Стотици скандираха срещу руското военно настъпление. По непотвърдена информация руски военни са открили огън срещу протестиращите, има ранени.

Има опасения за стотици загинали в Мариупол. Кметът на южния пристанищен град определи вчерашния ден като най-тежкия от началото на войната.

"Днес те се опитаха да ни унищожат, но нашите въоръжени сили дадоха отпор на онези, които стрелят по жилищни сгради, по вас и по мен. За съжаление, отново беше повредена ключова инфраструктура. Пак сме без ток, без вода, без отопление", каза кметът на Мариупол.

Рано тази сутрин в Чернигов след руски обстрел се е запалила петролна база с 5 хиляди кубически метра дизелово гориво.

Херсон е първият голям град, който падна под руски контрол от началото на инвазията. Руските войски са завзели сградата на държавната администрация, но местните власти съобщават в социалните мрежи, че продължават да изпълняват задълженията си и се опитват да помагат на хората.

Украинските сили съобщиха, че са отблъснали руските военни от центъра на Харков - вторият по големина украински град. Според властите вчера и днес са загинали 34 граждани и близо 300 са ранени, включително 10 деца.

Руското министерство на отбраната съобщи за изпращането на 30 тона хуманитарна помощ от Белгород за украинците в района на Харков. Конвоят съдържа продукти от първа необходимост и бутилирана вода.

А Международният наказателен съд в Хага обяви, че е започнал разследване за възможни военни престъпления и престъпления срещу човечеството, извършени от Русия в Украйна.

Всички отбранителни линии на Украйна са запазени и за една седмица руските войски не са постигнали успех по нито едно стратегическо направление, заяви президентът Володимир Зеленски.

"Вие отрязвате електричеството, водата и отоплението на мирните жители на Украйна. Оставяте хората без храна и лекарства. Обстрелвате маршрутите за евакуация. Няма оръжие, което да не използвате срещу мирни граждани. А сега излизате и разказвате на своите пропагандатори, че се каните да пратите в Украйна т.нар. хуманитарни конвои", каза Зеленски.

Събитията в Украйна не са холивудски екшън, в който има абсолютно добро и абсолютно зло, каза руският външен министър Сергей Лавров в интервю за руски и чуждестранни медии.

"Въпросът как ще живеят украинците и кой ще бъде избран да ги ръководи трябва да бъде решен от украинския народ заедно с останалите народи в тази многонационална страна", каза Лавров.

На този фон Еманюел Макрон отново е разговарял по телефона с президентите на Русия и Украйна. След тях френският президент е останал с впечатлението, че целта на Владимир Путин е да установи контрол над цяла Украйна.

Докато са в ход военните действия в Украйна, в Беларус започна вторият кръг на преговори между руската и украинската страна. Мястото е символично - Беловежката гора, близо до беларуско-полската граница, където през 1991 г. е подписано споразумението за разпускане на Съветския съюз.

ВСИЧКО ЗА ВОЕННИТЕ ДЕЙСТВИЯ В УКРАЙНА ЧЕТЕТЕ ТУК

Снимки: БГНЕС

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започна вторият кръг на преговори между Русия и Украйна
Започна вторият кръг на преговори между Русия и Украйна
УЕФА санкционира и отборите в Беларус
УЕФА санкционира и отборите в Беларус