НОВИНИ

Петков: Паниката с бензина е хибридна атака. Лъжа е, че ще изпращаме войски и изтребители в Украйна

Милена Кирова
от Милена Кирова
12:37, 03.03.2022 (обновена)
Чете се за: 08:40 мин.
Политика
Слушай новината

Паниката, която вчера се създаде около бензина, е част от хибридна атака. Това каза премиерът Кирил Петков, който участва в честванията на връх Шипка.

Вижте цялото изявление на премиера във видеото

"Вчера е разтоварен един танкер, днес се чакат още два танкера. В момента някой лъже и прави паника, за да се опита да спечели. Имаме прекалено много гориво в момента, танкерите чакат да се разтоварят. Призивите да се отпусне гориво от държавния резерв са пълни спекулации", допълни той.

Опашки на бензиностанциите заради притеснения сред хората за поскъпване и проблем с доставките

Според него има няколко типа хора, които искат паника - тези, които печелят от опашките пред бензиностанциите и такива, които го използват за политически цели и се опитват да разклатят правителството, защото знаят, че тяхното време свършва. Заяви, че вече работи с Европейската прокуратура и очаква да има справедливост скоро, ако не може през българската, то през европейската.

"Аз внесох 19 имена и ги дадох на 20-тия. 20-ият ги пази другите 19, но за съжаление той няма директен контрол върху Европейската прокуратура. Не знаят, че в момента правителството работи много усилено за справедливостта, която целият български народ чака и се чудят как да го използват. Но не беше говорене от сутрин до вечер за високите цени, не беше, че свършвал бензин, не беше, че ще изпращаме 17 самолета. Проста чудят се каква лъжа да измислят, но хубавата е, че българското правителство стои сериозно, коалицията показа и в последната си стъпка, че е единна и от нищо не ни е страх. Това, което исках да покажа и на българските граждани днес, че въпреки тука няколкостотин човека, които са пълни с омраза нас не ни е страх. Независимо от какви застрашителни думи се опитваха да кажат, аз се качих по тези стълби и си поднесох венеца. И така ще продължим да правим от тук нататък".

След като правосъдният министър внесе искане за прекратяване мандата на главния прокурор, премиерът смята, че сега ще бъде очевадно как ВСС си върши работата. "Ако се опита да претупа темата, ако не разгледа истинските факти и ако не вземе отношение към господин Гешев, значи истината е, че и те са под влияние според мен на същите тези 19 човека", каза той.

По думите му поредната лъжа е, че България ще изпраща войски в Украйна.

"Хора, слушайте какво казва правителството и не се поддавайте на никакви провокации. Всички имат страх в момента заради войната и това не трябва да се използва от някакви хора и трябва да сме единни и да не се поддаваме на провокации. Българското правителство е силно и има много ясна воля да води България напред. Българите не трябва да вярват на лъжите и хибридните атаки, които разклащат общество. Слушайте какво казва правителството и не се поддавайте на манипулации", призова премиерът.

Кирил Петков нарече поредната лъжа информацията, че ще изпращаме изтребители в Украйна.

"Ние нямаме 17 летящи изтребителя. Хора, използвайте логиката си. Ние нямаме изтребители да пазим цялостно нашето небе, камо ли да пращаме изтребители в Украйна. Ако имахме 17 изтребителя, това щеше да е една допълнителна сигурност за българското небе", каза той.

На въпрос дали посланик Митрофанова ще бъде отзована заради шпионския скандал, Петков каза:

"Има чужди граждани, които работят в момента срещу интереса на България. Всички чужди граждани, които работят срещу интереса на България ще бъдат отзовани, както го направихме и вчера. Но тук не трябва да се говори за руския народ. Ние сме признателни на руския народ, на украинците и финландците, които са си дали живота тук и никой не трябва да вкарва езика на омраза в този ден", каза той.

Петков каза още, че трябва да продължим да изпращаме хуманитарната помощ за Украйна. Вчера отпуснахме одеяла, допълнителни дрехи, палатки, спални чували. В момента има жени и деца, които са в много тежко състояние. Има малки села, които вчера бяха бомбандирани, така че каквото можем да направим с хуманитарна помощ, ще го направим, каза той.

"Ние не трябва да разделяме българските войски на НАТО-вски и неНАТО-вски, българският батальон е НАТО-вски батальон, ние сме казали ясно, че българската армия й слагаме приоритет, но има дефицити. През тези години се е крало толкова много в инвестициите в армията, че ние реално нямаме комплектована армия както би трябвало да имаме и затова сега ще използваме и кризата, за да можем да окомплектоваме батальоните да бъдат систематично организирани, така че да имат боеспособност", каза още премиерът.

Вече е организиран щаб, който да помага на бежанците от Украйна, каза той и допълни, че е готов да направи възможност дори, ако влязат 100 човека, 1000 човека или 10 000 човека."България никога не е имала добра политика за бежанците, но е време и това да направим", каза той.

Уточни още, че причината, поради която е на Шипка, е че трябва да сме единни и това разделение не помага на никого.

"Хората, които са се били на този връх, са дали своя живот, не за да се разделяме, а да сме единни. Въпреки че имаше много провокатори и омраза, искам да демонстрирам, че не ни е страх от омразата, защото вярвам в единството и точно в този ден трябва да сме единни и малка група шепа, хора, които се опитват да вкарат омраза и разцепление в българския народ, няма право да определят дневния ред на този ден", каза премиерът.

Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Време е да кажем, че България е над всичко

Петков заяви още, че коалицията говори в един глас и са показали, че имаме балансирани позиции.

След като Стефан Янев вече не е военен министър и се заговори за евентуален нов политически проект - премиерът заяви, че всеки, който иска да направи партия и мисли, че може да помогне на България, да я направи.

"Всеки, който иска да направи партия и мисли, че може да помогне на България, да я направи. Демокрацията - това ѝ е силата, че няма ограничения и ако има хора, които следват нечий човек сато политически лидер, ми той тогава заслужава да си направи партия", каза той.

Заключи, че с президента работят заедно: "Чуваме се всеки ден, защото в момента е криза и двете институции работят рамо до рамо, ще не видите и тази вечер рамо до рамо".

Повече в репортажа на Милена Кирова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тържествена смяна на караула пред президентството за Трети март (Снимки)
Тържествена смяна на караула пред президентството за Трети март (Снимки)
Ожесточени сражения и цивилни жертви в осмия ден от войната в Украйна
Ожесточени сражения и цивилни жертви в осмия ден от войната в Украйна