НОВИНИ

Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Време е да кажем, че България е над всичко

Милена Кирова
от Милена Кирова
11:30, 03.03.2022 (обновена)
20382
Чете се за: 02:30 мин.
У нас
Слушай новината

Министър-председателят Кирил Петков и председателят на НС Никола Минчев участваха в тържественото честване на връх Шипка по случай Националния ни празник Трети март и отбелязването на 144 години от Освобождението на България.

Сега не е моментът за разединение - българите трябва да бъдат по-обединени от всякога, заяви премиерът в речта си. Това обаче предизвика подсвиркания, а някои дори го замериха със снежни топки, но служителите на НСО успяха да го предпазят.

Защо са се били нашите предци? Защо са дали живота си руски воини, украински воини, финландски воини - за да бъдем свободни, независими, да имаме България единена, стига сме се делили на различни групи, призова премиерът. България е единна, всички сме българи и всички почитаме националния празник на България. Време е да кажем, че България е над всичко. Честит празник, българи, заяви Кирил Петков.

По време на своето слово председателят на НС Никола Минчев постави акцент върху ролята на българските опълченци за Освобождението на България. Засегна и темата с войната в Украйна, което предизвика негодувание, част от хората на върха и те го освиркаха.

"Днес е 3 март - ден на национална гордост, нашият национален празник. За нас е ден на свободата. Пред България се открива нова перспектива, но за да се стигне дотук е извървян дълъг и труден път на идентичност, на борба за просвета и самостоятелна църква, на борба за национално освобождение", каза Никола Минчев.

"Днес почитаме паметта на всички български, руски, украински, полски и воини от други националности дали живота си за нашата свобода. На това място почитаме паметта и чутовния подвиг на опълченците, с който е доказана жертвоготовността и величието на българския народ", каза още той.

Точно преди пристигането на Кирил Петков и Никола Минчев, гражданин взе европейското знаме от постамента и го замени с руско. Наложи се намесата на полиция и гражданинът беше изведен.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Вход свободен в Столичния зоопарк по повод Трети март
Вход свободен в Столичния зоопарк по повод Трети март
Седем гимнастички ще ни представят на „Афродита къп“ в Гърция
Седем гимнастички ще ни представят на „Афродита къп“ в Гърция