НОВИНИ

България отбеляза 144 години свобода

Милена Кирова
от Милена Кирова
18:03, 03.03.2022
Чете се за: 03:42 мин.
У нас
Слушай новината

Почитаме саможертвата на българските опълченци, на руснаци, на украинци, литовци, белоруси, финландци, поляци и на румънци, които застанаха рамо до рамо за нашето Освобождение. През деня официални чествания имаше в цялата страна. А на площад "Народно събрание" в София се състоя тържествена заря-проверка.

Президентът Радев: Никоя памет не означава да бъде хвърлена на политическите бесове

Безспорно Шипка е Трети март. По традиция много хора се качиха и поклониха пред Паметника на свободата. Тази година обаче беше по-различна: стигна се до леко напрежение на върха.

На връх Шипка - всеки камък е пропит с истории - истории за саможертва и за героизъм. Затова множество хора се качиха днес с българския трибагреник, за да отдадат почит на героите.

Ето какво казаха някои от тях:

"Свободата е нещо свято! Тук са загинали много хора, този път преди 144 години е бил потънал в кръв, трябва да пазим и да си почитаме националните герои, а не да ги хулим. Да предаваме на поколенията, да се знае, че България, на българите още веднъж Честит празник!"

"Трети март преславен ден, празник скъп на свободата, нека погледи сведем и целунем знамената. Стари, бойни знамена на хайдушките дружини, водили са не една битка в робските години".

"Обичта ни към нашата родина, тъй като ние много обичаме страната ни и много оценяваме това, което са направили нашите предци, това е причината, поради която дойдохме тук".

Националният трибагреник беше издигнат пред паметника на Незнайния воин в София (СНИМКИ)

Празникът тази година не мина без напрежение в контекста на войната в Украйна. Мъж грабна и изхвърли европейското знаме от постамента за официалната церемония. Замени го с руското. След размяна на реплики с полицията - целият постамент беше премахнат.

Представители на различни граждански и политически организации посрещнаха премиера и председателя на парламента с възгласи: "оставка" и "долу НАТО". Продължиха и по време на речите.

Премиерът Кирил Петков на връх Шипка: Време е да кажем, че България е над всичко

Въпреки че беше обстрелван с думи и снежни топки, премиерът се качи, постави венец и се поклони пред Паметника на свободата.

"И въпреки че имаше много провокатори, и въпреки че имаше много омраза аз исках да демонстрирам, че нас не ни е страх от омразата, защото вярваме в единството и точно в националния ден трябва до сме единни и малко група, шепа хора, които се опитват да вкарват омраза и разцепление в българския народ, нямат право да определят дневния ред на този ден", каза Петков.

Петков: Паниката с бензина е хибридна атака. Лъжа е, че ще изпращаме войски и изтребители в Украйна

Вижте повече от атмосферата на Шипка във видеото

Снимки: БГНЕС, Милена Кирова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест срещу руската агресия в Украйна пред президентството
Протест срещу руската агресия в Украйна пред президентството
Чеферин против Суперлигата и Световното първенство на всеки две години
Чеферин против Суперлигата и Световното първенство на всеки две години