НОВИНИ

Няма проблем с доставките на горива у нас, без опашки пред бензиностанциите днес

Кристиян Гаров
от Кристиян Гаров
17:33, 03.03.2022
Чете се за: 02:52 мин.
У нас
Снимка: БГНЕС
Слушай новината

Вдигането на цените на горивата с около 40 ст. само за ден е спекула. Това заявиха днес от Българската петролна и газова асоциация. А според премиера Кирил Петков снощната паника по бензиностанциите у нас е хибридна атака. Днес ситуацията се нормализира. Големи опашки от чакащи да заредят нямаше, а в много от обектите цените паднаха под рекордните от вчера стойности от над 3 лв. за литър бензин.

Снощните опашки на места в страната бяха притеснили днес някои шофьори във Варна. И въпреки че висене с часове по бензиностанциите днес нямаше, хората се тревожеха, че цените ще продължат да се увеличават.

В столицата днес екипът ни видя цени на бензина и дизела между 2,70 и 3 лева. Напрежение за разлика от снощи нямаше. Според премиера Кирил Петков драстичното поскъпване е спекулация, а умишленото предизвикване на паника сред обществото - хибридна атака, защото горива има предостатъчно.

Петков: Паниката с бензина е хибридна атака

Складовете за горива в страната са пълни, а доставките към бензиностанциите се извършват в обичайния си обем. Това увериха в сутрешния блок на БНТ "Денят започва" от Българската петролна и газова асоциация. Оттам определиха като спекулация решението на някои фирми да вдигнат само за ден цените на горивата с между 30 и 40 ст. нагоре.

Андрей Делчев, Българска петролна и газова асоциация: Складовете са пълни, имаме запас от горива

Според Делчев снощната ситуация по бензиностанциите у нас е е довела до субективна паника, която не е базирана на никакви обективни факти.

Паниката утихна и по пловдивските бензиностанции след като днес цените на най-масовия бензин А-95 в големите обекти се движеха между 2,60 - 2,80 лева. Повече чакащи в града имаше само пред две от по-малките фирми, които традиционно поддържат и по-ниски цени. Оказа се обаче, че този път там горивото е около 3 лв. за литър.

Търговци, които не пожелаха да застанат пред камерата ни, заявиха, че снощи на няколко пъти са променяли цените на горивата в Пловдив. Комисията за защита на конкуренцията започва проверки за спекула с цените на горивата.

Рафинерията в Бургас работи на пълния си капацитет, няма проблеми с доставките

Репортери: Кристиян Гаров, Николай Райшинов

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чеферин против Суперлигата и Световното първенство на всеки две години
Чеферин против Суперлигата и Световното първенство на всеки две години
Започна вторият кръг на преговори между Русия и Украйна
Започна вторият кръг на преговори между Русия и Украйна