НОВИНИ

Над 118 000 украинци и чуждестранни граждани са напуснали Украйна през румънската граница

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
20:55, 03.03.2022 (обновена)
Чете се за: 03:10 мин.
По света
Слушай новината

Над 118 000 украинци и чуждестранни граждани, които напускат Украйна, са преминали през граничния пункт при северния румънски град Сирет. Това е най-горещата точка за бежанците от войната, които търсят спасение през Румъния.

Пристигна хуманитарна помощ за бежанците, които са на границата. Властите от двете страни на границата успяха да осигурят хуманитарен конвой на Червения кръст от 8 тира, който замина за Украйна. От Украйна насам бежанският поток се увеличи над два пъти, само до 18.00 часа днес са минали над 17 000 души през границата. Голяма група украинци са евакуирани късно снощи от Киев, минути преди да бъде нанесен ракетен удар на гарата в украинската столица. Те са стигнали до град Лвов и тази група пътува към този граничен пункт, защото желаят да влязат в Румъния, част от тях ще продължи пътя си и към България.

Рано сутринта на границата край Сирет срещаме Анатоли. Той е украинец, но от 8 години живее в България. Дошъл е, за да посрещне смисъла на своя живот.

"Искам да взема моята внучка, три жени с деца и един мъж - възрастен. Те в момента са в Лвов. В хотел, защото вчера са пътували от Киев. Вчера бомбардираха Киев, на ЖП гара паднаха бомби", разказва Анатоли.

За щастие на Анатоли неговата внучка, заедно с близките му, е тръгнала от гарата буквално минути преди бомбардировката. Дъщеря му обаче е останала в Славучич. Около града всичко е минирано, за да се спре настъплението на танковете и тя не може да го напусне.

"Близо 16 километра от Славучич влизат танковете. Аз чувам, че са унищожени тези танкове, близо до Чернобил. На 30 километра до Чернобил", допълва Анатоли.

Именно в Чернобилската АЕЦ 28 години е работил Анатоли.

"Аз работих с ядреното гориво. Пазих ядреното гориво и служих в реактора там. И сега мисля, че има опасност, защото има много отработено ядрено гориво", споделя Анатоли.

-БНТ: Вие смятате, че руснаци са завзели ядрената централа, така ли?

Анатоли: Аз мисля, че те имат здрави мисли.

Анатоли казва, че тази част от Украйна сега е откъсната от света, защото всички мостове по пътищата са взривени, за да препятстват придвижването на руските войски и хората останали там са в капан.

Вижте още във видеото от специалните ни пратеници Иво Никодимов и Станислав Златев.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Облачно и с валежи през почивните дни
Облачно и с валежи през почивните дни
Баща на тригодишно българче обмисля да влезе в Украйна, за да го евакуира
Баща на тригодишно българче обмисля да влезе в Украйна, за да го евакуира