НОВИНИ

Издигнаха българското национално знаме на централния площад в Ниагара Фолс (ВИДЕО)

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
23:12, 03.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
По света
Слушай новината

Издигнаха българското национално знаме на централния площад в Ниагара Фолс в чест на 3 март. След церемонията сънародниците ни се събраха в българската православна църква.

Ниагарският водопад грейва в цветовете на българския трибагреник. В бяло, зелено, червено ще бъдат осветени също сградата на парламента в столицата на Британска Колумбия - Виктория и най-големият мост във Ванкувър.

За втора поредна година се оказва тази чест за страната ни, благодарение на консулството ни в Торонто. А днес хиляди българи, които живеят в най-голямата и най-гъсто населена провинция на Канада - Онтарио, дариха хуманитарна помощ за украинските граждани. Пред общината в Ниагара Фолс беше издигнато и българското национално знаме, а страната ни беше поздравена лично от премиера на област Онтарио, както и от кмета на Ниагара Фолс.

"Това, което знам за българите е, че те са горди, интелигентни и високообразовани. С богато културно историческо наследство. Затова и днес сме горди да отбележим 56 години от началото на дипломатическите ни отношения с България - години пълни с отлично партньорство и добро приятелство", заяви Джим Диодати, кмет на Ниагара Фолс.

"В страниците от българската история има много примери за величие и споменът за тези моменти ни дава самочувствие и осмисля нашата национална идентичност. Нека се преклоним пред всички загинали за нашата свобода. Дано героизмът на предците ни окуражава съвременните и бъдещите поколения в името на България", допълни Светлана Стойчева Етрополски, посланик на Република България в Канада.

"Искам да честитя на всички българи този национален празник. Разбира се събитията не са съвсем подходящи за празнуване, но се опитваме както и да празнуваме, така и да помогнем на украинския народ. Тази вечер има организирана инициатива да се събират помощи във формата на дрехи, вещи, пари, които ще дадем на украинската църква в Ниагара Фолс, която ще предостави на страдащия народ на Украйна", каза още Димитър Минков.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Макрон се кандидатира за втори мандат на изборите през април
Макрон се кандидатира за втори мандат на изборите през април
Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС
Молдова и Грузия кандидатстваха за членство в ЕС