НОВИНИ

От нашите пратеници: Все повече украински деца пристигат на границата с Полша

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
08:18, 04.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:40 мин.
По света
Слушай новината

Над 1 милион души са потърсили спасение от войната в Украйна само за седмица, съобщава ООН. Бежанците са около 2% от цялото население на страната. Те са основно жени и деца тъй като в Украйна е в сила забрана мъжете да напускат страната.

На границата с Полша - десетки бежанци прекараха часове в студа на жп гарата в Пшемисъл. Там е специалните пратеници на БНТ Тихомир Игнатов и Михаил Врабчев.

Броят на бежанците се увеличава всеки изминал ден. Данните показват че над половин милион украинци са прекосили границата, за да избягат от войната. Екипът ни се намира в един от разпределителните центрове в близост до граничен пункт "Медика". Малки деца са далеч от домовете си и са принудени да спят на походни легла, надуваеми дюшеци или шалтета.

На всеки час в Пшемисъл пристигат между пет и десет автобуса. Вече има все повече деца. Пространството в, което хората се настаняват, всъщност е мол. От началото на бежанската вълна магазините са изпразнени. Тук се настаняват тези, които имат нужда от подслон. Осигурени са походни легла и стоки от първа необходимост. За децата има и играчки.

Огромна е вълната от съпричастност и готовността на хората в Полша да помогнат на всеки, който бяга от войната. На място работят десетки доброволци. Отвън има специални бусове с безплатен интернет и СИМ карти за разговори. Прави впечатление, че в организацията участват много частни компании. Екипът ни срещна много доброволци с коли, които предлагат транспорт. Създадени са множество Фейсбук групи, в които хората да обменят информация.

Много от хората, които пристигат имат близки и приятели, които ги чакат. Пристигат коли от Германия, Белгия, Италия и Гърция. Други пък отварят собствените си домове и предлагат работа.

Вижте повече в преките включвания

***

Сигнали и молби за съдействие на български граждани се приемат денонощно на дежурните телефони на дирекция "Ситуационен център": +35929482404; +35929713856; +35929482552; +35929482085; +35929483051; +35929483052 или на имейл: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Чехия обяви извънредно положение заради бежанския поток от Украйна
Чехия обяви извънредно положение заради бежанския поток от Украйна
Разхлабване на мерките у нас: От утре отпада зеленият сертификат за заведенията
Разхлабване на мерките у нас: От утре отпада зеленият сертификат за заведенията