НОВИНИ

От нашите пратеници: Как изглежда нощта в приемателен център по полско-украинската граница

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
07:54, 03.03.2022
Чете се за: 02:30 мин.
По света
Слушай новината

Хиляди бежанци търсят убежище в Полша. Страната е изградила 8 приемателни центъра за прием по полско-украинската граница. Жени с деца чакат с часове, за да се спасят от войната.

И тази нощ десетки бежанци останаха на жп гарата в Пшемисъл. Сред тях е и Лебка, който е родом от Конго. Твърди, че е студент в Украйна.

Ще пренощувам на гарата. Тук имаме всичко необходимо. Ситуацията там е много опасна. Катастрофа. Много хора умират. Не може да се спи. В момента има много армия, казва тя.

За да стигнат дотук, някои са чакали над 20 часа преди да преминат границата. По-силна от умората обаче се оказва мисълта за близките, останали блокирани в Украйна.

В Киев е страшно. Бомбардират даже и жилищни сгради. Всички искат да се махнат оттам. Да напуснеш Киев е невъзможно. Семейството ми живеят на левия бряг на Днепър, но за да се евакуират трябва да отидат на десния, но не могат. Стояха в бомбоубежище. Два дни имаше комендантски час и не можеха да излизат. Вчера успяха да пуснат влак и само сестра ми успя да дойде с влака. Мъжът ѝ остана, както и баба ми остана, казва Вероника.

За бежанците на гарата се грижат десетки доброволци, които работят неуморно часове наред. Раздават топла храна и дрехи на нуждаещите се. Други пък отворят домовете си.

Чакам на гарата хора, които мога да приютя. Имам дом, предлагам и храна. Ако желаят мога да им намеря и работа. Седя и чакам, но все още не съм намерил желаещи. Не искаме да оставим хората сами, казва Дамян.

Досега броят на бежанците в Полша надхвърля 450 000 души.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сателитни снимки показват мащаба на разрушенията в Украйна
Сателитни снимки показват мащаба на разрушенията в Украйна
Славия и Берое ще определят последния полуфиналист за Купата на България
Славия и Берое ще определят последния полуфиналист за Купата на България