НОВИНИ

Истории от Шипка - върхът на свободата

bnt avatar logo
от БНТ
07:46, 03.03.2022
Чете се за: 02:07 мин.
У нас
Слушай новината

В историята ни има един връх - символ на свободата. Там историята "се нашепва", а разказите се предават от поколение на поколение. Шипка е мястото, където изковахме свободата си и което 144 години по-късно още пази и разказва истории за храброст, чест и национална гордост.

Повече за подвига на българските опълченци вижте в интервюто на Татяна Йорданова с проф. Вера Бонева.

Най-големите сражения са се водили на много по-дълъг фронт от конкретното място, на което е издигнат паметникът на Шипка - между мястото, където е издигнат той, в подножието му, и до другия връх Шипка, където е било главното командване на цялата операция с ген. Столетов, разказа проф. Вера Бонева.

Решението паметникът да се издигне на това място, което познаваме, е чисто техническо, тъй като проектът, който печели възможността да бъде изграден е много монументален и на Орлово гнездо, където протичат най-драматичните сражения, не е имало техническа възможност да се построи площадката за този огромен Паметник на свободата, допълни тя.

Проф. Бонева сподели, че решението за издигането на паметника е още от 1879 г., но към реализация се отива през 1922 г. Тогава именно гражданската енергия ражда идеята да се реализира този проект. В рамките на година-година и половина са набрани средствата.

Как родолюбието се възпитава още от най-ранна детска възраст и поздрава на един малък наш сънародник, вижте тук:

Разказ за славните времена и подвига на храбрите герои - вижте какво сподели един от наследниците на български опълченец пред Милена Кирова.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Хуманитарен конвой очаква коридор за Украйна през румънската граница
От нашите пратеници: Хуманитарен конвой очаква коридор за Украйна през румънската граница
Ниагарският водопад ще светне в цветовете на българското знаме
Ниагарският водопад ще светне в цветовете на българското знаме