НОВИНИ

От нашите пратеници: Човешките истории от границата между Полша и Украйна

Тихомир Игнатов
от Тихомир Игнатов
18:10, 02.03.2022
Чете се за: 03:47 мин.
По света
Слушай новината

В Полша вече са пристигнали над 450 000 бежанци от Украйна. Днес на границата беше и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел, който обеща, че Брюксел ще участва активно в решаването на новата бежанска криза.

Специалните пратеници на БНТ Тихомир Игнатов и Михаил Врабчев са на една от горещите хуманитарни точки - град Пшемисъл.

Местната жп гара е превърната в център за прием на бежанци. Всеки ден оттам минават стотици хора. Днес екипът ни видя предимно майки с малки деца. Усеща се съпричастност и готовност от страна на хората да помагат.

Снимки: Тихомир Игнатов

Марина и синът ѝ са успели да прекoсят почти цяла Украйна с влак. Изтощени от път, но щастливи, че са пристигнали живи.

"Избягахме от Донецка област. Натовариха ни на влак и прекосихме цяла Украйна. Пътуваме над 40 часа. Ще отдъхнем и ще заминем за Прага. Там е съпругът ми", разказва Марина.

Виктория е от Харков. Разказва, че градът е под обстрел. Два дни е живяла в бомбоубежище преди да успее да избяга.

"Невъзможно е. Стреля се постоянно. Унищожиха ни града. Това е страшно. Бяхме принудени да напуснем. Там няма военни обекти и въпреки това сме под масивен обстрел. Русия е виновна. Живеехме мирно и кротко. Това е престъпление", казва тя.

Киев също е под обстрел, разказва Джош, който се опитва да стигне до американското посолство във Варшава. Съпругата му е украинка и заедно с новородената им дъщеря са събрали целия си живот в няколко куфара.

"Има много престрелки в Киев. Бяхме блокирани няколко дни. Мостовете бяха блокирани. Над 20 часа пътуваме. Има много барикади. Блокирани пътища. Има голяма паника. Хората искат да избягат. Никой не очакваше това да се случи. Укривахме се в бункер", споделя Джош.

Докато влаковете с нови групи бежанци пристигат, десетки доброволци организират престоя на гарата. Някои остават да нощуват, други правят кратка почивка, преди да продължат.

"Тясно е пространството. Гарата е малка. Вчера хората спяха по улиците. Беше много студено през нощта", казва Михаил.

"Чакам майка с две деца. Имам стая. Ще живеем цялата фамилия до края на войната. Нормално е да помагаме. В Украйна е война", допълва Казимир.

Клаус и Георг са дошли от Германия, за да помогнат. Тук са, за да дарят спестяванията си за организиран транспорт до Берлин.

"Вчера изпратихме седем автобуса за Берлин. Не сме НПО или каквато и друга организация. Правим го, за да помагаме", разказват те.

Всеки ден местната жп гара в Пшемисъл дава подслон на повече от 700 души.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка с дирекция "Ситуационен център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Утре "Аерофлот" прибира руски граждани, блокирани у нас
Утре "Аерофлот" прибира руски граждани, блокирани у нас
Терзийска стартира с победа в Тунис, Глушкова отпадна
Терзийска стартира с победа в Тунис, Глушкова отпадна