НОВИНИ

От нашите пратеници: Засилва се бежанският поток от Украйна към Румъния

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:45, 02.03.2022
Чете се за: 02:25 мин.
По света
Слушай новината

През всички гранични пунктове между двете държави преминават хора, които бягат от войната. Екип на БНТ е край северния румънски град Сирет.

В български автобус на границата намираме група жени с деца от Харков и Житомир. Оставили домовете си преди малко повече от денонощие. Тръгвайки, заснели с телефоните си какво оставят.

"Бомбардират града, болници, университети, а не военни обекти. Убиват деца и мирни хора. Ужасно е. Унищожиха Харков. Ето това е факултет на Университета. Вижте какво става", казва Татяна, жител на Житомир.

Тази сутрин получили клипове от новите бомбардировки над града. Продължават пътуването си към България, защото имат близки в нашата страна.

Автобусът е тук от вчера и чака да се съберат достатъчно хора, за да тръгне.

Явор влиза в автобуса за малко, за да се стопли или да хапне нещо. През другото време обикаля и помага с каквото може на идващите от Украйна. Говори румънски, украински, руски и испански и непрекъснато превежда на търсещите палатки и транспорт.

Голяма група бежанци от Киев днес също успяха да пристигнат в Румъния, търсейки спокойно място за своите деца.

"В Kиев имаше много взривове, аз живеех в района на военното летище и видях престрелки, над дома ни летяха изтребители, хеликоптери, скрихме се в бомбоубежището и останахме там четири денонощия, докато не се появи възможност за евакуация и дойдохме тук", разказа една от пристигащите на границата.

Казвате, че днес тръгват накъдето им видят очите. Но искат да се върнат в родината си.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Филм на БНТ с награда "Ангелът на милосърдието"
Филм на БНТ с награда "Ангелът на милосърдието"
Спецпрокуратурата задържа за 72 часа българския генерал, шпионирал в полза на Русия
Спецпрокуратурата задържа за 72 часа българския генерал, шпионирал в полза на Русия