НОВИНИ

Няколко украински семейства, сред които и бременна жена, са настанени в Пловдив

няколко украински семейства сред бременна жена настанени пловдив
bnt avatar logo
от БНТ
16:20, 02.03.2022
Чете се за: 02:50 мин.
У нас
Слушай новината

Няколко украински семейства, сред които една бременна жена, вече са настанени в Пловдив в различни частни домове. Днес Наташа, която очаква съвсем скоро второто си дете, беше прегледана в една от специализираните акушеро-геникологични болници в града.

След началото на военните действия за Наташа сякаш времето започва от начало.

"Дните промениха смисъла си, вече говорим за първи ден от войната, втори ден от войната и т.н. 4 дни пътувахме, за да стигнем до Пловдив. И чак сега започвам да усещам някакви здравословни проблеми. По пътя бях мобилизирала цялата си сила, заради детето и неговото здраве. Няма да забравя първия си страх, ние се страхувахме да заспим след началните взривове, които чухме. Ако не бях в 9-ия месец може би щяхме да останем в Киев, но в това състояние не можеше да се рискува. Там сега взривяват дори болниците", заяви Наташа.

В специализираната болница, където прегледаха младата жена, бяха осигурили гинеколог от украински произход, за да се чувства Наташа по-спокойна.

"Терминът е определен за края на март. Направените ехографски изследвания и запис на тоновете на плода говорят, че плодът е в добро състояние. Ръководството на болницата се съгласи всички жени, раждащи и бременни, идващи от Украйна, от района на конфликта, да бъдат обслужвани безотказно в нашата болница", заяви проф. Благовест Пехливанов, завеждащ АГ отделение.

В Пловдив и околните села вече са настанени няколко семейства. Очакват се още 4 жени с 8 деца, като едното е бебе. За тях се търсят места за настаняване.

"Това, което се надяваме да се случи, е все повече хора да се отзовават на това и да бъдат съпричастни. Снощи имах възможността да видя израженията, лицата им те наистина са изплашени и се страхуват", заяви Пламен Кабаков.

Украинци, които от години живеят в Пловдив, събират неща от първа необходимост, които ще бъдат изпратени в родината им.

***

Българските граждани, които се намират на територията на Украйна и искат да бъдат евакуирани, могат да осъществят връзка и с дирекция "Ситуационния център" на Министерство на външните работи на Република България чрез имейл адрес: crisis@mfa.bg.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Железов ще ръководи "Вечното дерби", а Кабаков - битката за Пловдив
Железов ще ръководи "Вечното дерби", а Кабаков - битката за Пловдив
Енергийният министър: В момента няма проблеми с доставките на природен газ за България
Енергийният министър: В момента няма проблеми с доставките на природен газ за България