НОВИНИ

Украински журналист: Информационната война е толкова силна, че роднините ни в Русия не знаят какво се случва в Украйна

bnt avatar logo
от БНТ
16:41, 02.03.2022
16928
Чете се за: 02:52 мин.
По света
Слушай новината

Как работят украинските журналисти след обстрела на телевизионната кула в Киев - в предаването "Светът и ние" говори журналистът от украинската обществена телевизия Евгений Агарков.

"Ние бяхме готови, защото това е стратегически обект на територията на Украйна. При нас всичко беше готово, в случай на обстрел, да продължим да работим. Всички връзки с телеканалите бяха възстановени", заяви той.

В близост до телевизионната кула се намират мемориалният комплекс "Бабин Яр", спортна зала и паркинг за коли. Те не са интересни за Руската федерация, обясни Агарков.

"Това е вторият фронт, защото всички знаем как Русия прави информационна война по време на пълномащабната война с Украйна. Информационната война е толкова засилена, че нашите роднини в Русия не знаят какво се случва в Украйна. Когато им кажем какво се случва, те отказват да вярват и ни казват, че на нас са ни промили мозъците. Руснаците смятат, че кадрите от бойните действия са кадри от 2013-2014 г. в Донецк", разказва журналистът.

Обществената телевизия в Украйна единствена съобщава на хората, че трябва да се приберат в бомбоубежищата, когато има обстрели. Според Евгений Агарков е рано да се говори за хуманитарна криза, но някои области са силно засегнати.

"Донбас, например гр. Волноваха, който на практика е унищожен от руските войски. Хуманитарна помощ в големите градове за момента не се налага. В Киев има вода, има възможност хората да си пазаруват. Повечето храни се изкупуват веднага, има големи опашки, но аптеките работят, има вода, мобилни връзки достъп до лекарства", каза Евгений Агарков.

Според социологическо проучване, проведено в Украйна, 90% от мъжете и 70% от жените са готови да воюват.

"Имам много познати, които се записаха в териториалната отбрана, която опазва градовете. Има много желаещи да се запишат, на някои дори им отказват. Тези, които не са успели да влязат в тези отряди, са готови да тръгнат срещу руските танкове - слагат шипове, заграждения, правят коктейли "Молотов". Така че всеки втори се опитва да се подготви за посрещане на руските танкове", обясни журналистът.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте повече от "Светът и ние"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Здравков: Стъписахме се от класата на Лудогорец
Здравков: Стъписахме се от класата на Лудогорец
Рашков питал полицаите, арестували младежите за "Save Ukraine", защо не са постъпили като родители
Рашков питал полицаите, арестували младежите за "Save Ukraine", защо не са постъпили като родители