НОВИНИ

Поразена е телевизионната кула в Киев

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
20:13, 01.03.2022
Чете се за: 05:27 мин.
По света
Слушай новината

Москва обяви, че ще нанесе удари в Киев срещу обекти на украинската служба за сигурност и частта за специални операции с цел недопускане на информационни атаки срещу Русия. Руската страна призова хората да напуснат района на мишените.

Поразена е телевизионната кула в Киев. Поне 10 души са убити, а 35 ранени при руски обстрел срещу центъра на Харков. Беларус подсилва войските си по границата с Украйна и поиска от Русия да разположи допълнителни противовъздушни комплекси Ес-400 в страната.

Руски военен конвой, дълъг 65 км, наближава Киев

Дим се издига над Киев след руски въздушен удар срещу телевизионната кула. Сградата изглежда невредима, но властите правят всичко възможно, за да не допуснат загуба на сигнал.

Руски удар превърна в руини опера, концертна зала и сградата на местната власт на площад "Свобода" в Харков - един от символите на града с население милион и 400 хиляди души.

През последните дни Харков е цел на интензивни руски обстрели, до днешния там има поне 16 жертви. Британският премиер Борис Джонсън сравни ударите със сръбските срещу Сараево през 90-те.

Украйна е поискала Германия да помогне за затваряне небето над Украйна с цел прекратяване на руските обстрели срещу цивилни. Киев обяви, че обсъжда със съюзниците си начини за укрепване на противовъздушната си отбрана.

"Руските сили брутално стреляха срещу Харков с ракетна артилерия. Това е военно престъпление. Мирен град, мирни жилищни райони. Руснаците знаеха къде стрелят. Определено ще има международен трибунал за това престъпление - това е нарушение на всички конвенции. Никой в света няма да ви прости убийството на мирни украинци", заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски.

Руското настъпление към Киев е спряно, съобщи украинската страна. По американски данни някои руски части в Украйна са се предали без бой. Военна колона с дължина 64 километра е на 30 километра от столицата Киев, показват американски сателитни снимки.

Близкият до Крим град Херсон с 300 000 жители е обкръжен, руските сили са установили контролни пунктове в района. Градът е и ще остане украински, уверява във Фейсбук местният кмет.

Властите в пристанищния Мариупол съобщават за непрестанни руски обстрели, хората там са готови да се сражават до последния патрон. Проруският сепаратистки лидер Денис Пушилин твърди, че целта на неговите сили е да обкръжат града в рамките на днешния ден.

Русия ще продължи военните действия в Украйна до постигане на поставените цели, заяви министърът на отбраната Сергей Шойгу.

"Главното за нас е да защитим Руската федерация от военната заплаха на западните страни, които се опитват да използват украинския народ в борбата си срещу нашата страна. Руската армия не окупира украинска територия и взема всички мерки за защита живота и безопасността на цивилното население", допълни Сергей Шойгу, министър на отбраната на Русия.

Сто дипломати от близо 40 държави, включително от Евросъюза, Съединените щати и Великобритания, напуснаха форум на ООН в Женева за човешките права преди изказването на руския външен министър Лавров. Той говори по видеовръзка, след като се отказа от пътуване заради европейските санкции. Брюксел заяви, че те не се отнасят за изпълнението на дипломатически мисии на Лавров.

Пред форума той обяви, че Москва не може да допусне превръщането на Украйна в държава с ядрено оръжие чрез съветските технологии, с които все още разполага. Лавров се обяви против изграждането на западни военни обекти в бившите съветски републики, които не са част от НАТО и използването на местната инфраструктура за военни цели.

"Американските ядрени оръжия в Европа трябва да се върнат в Съединените щати, а свързаната с тях инфраструктура да бъде премахната", каза още Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия.

Втори кръг на преговорите между Русия и Украйна за спиране на войната е насрочен за 2 март, твърди руската страна. Киев изрази готовност за разговори по търсене на решение, но предупреди, че няма просто да следва руските ултиматуми.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
След изявлението на Путин: Има ли опасност Москва да посегне към ядрените арсенали
След изявлението на Путин: Има ли опасност Москва да посегне към ядрените арсенали
Младенов: Няма по-красиво от победата, независимо как е постигната
Младенов: Няма по-красиво от победата, независимо как е постигната