НОВИНИ

ЕС и НАТО изпращат военна помощ за Украйна

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:10, 01.03.2022
Чете се за: 03:27 мин.
По света
Слушай новината

Френски войски пристигнаха днес в Румъния като част от активирането на натовските сили за бързо реагиране. За първи път в историята си Алиансът задейства тези части, които могат да провеждат различни военни операции за много кратко време.

Европейските държави ускориха и изпращането на оръжие, боеприпаси, каски, бронежилетки и медицинска помощ за Украйна.

"НАТО е отбранителен съюз, ние не търсим конфликт с Русия. Русия трябва незабавно да прекрати войната, да изтегли войските си от Украйна и да се ангажира откровено в дипломатическите усилия. НАТО няма да бъде част от конфликта. Ето защо НАТО няма да изпраща войски в Украйна, нито ще насочва самолети към украинското въздушно пространство", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

Йенс Столтенберг: НАТО няма да изпраща войски в Украйна

Силите за бързо реагиране на НАТО могат да провеждат различни военни операции за много кратко време. За първи път от създаването им НАТО задейства тези сили, а днес в Румъния пристигнаха първите френски войници. Това съобщи генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в Полша, където заедно с президента на страната Анджей Дуда посетиха авиобаза.

"През последните седмици увеличихме присъствието си в източната част на Алианса. И днес ние за първи път в нашата история разполагаме Силите за бързо реагиране на НАТО. Днес френските войски пристигат в Румъния като водещ елемент на тези сили. Нашият ангажимент към член 5, нашата клауза за колективна защита, е железен. Ние ще защитаваме всеки сантиметър от територията на НАТО", допълни Йенс Столтенберг.

Столтенберг отново припомни, че НАТО е отбранителен алианс и не търси конфликт с Русия. Той призова Путин да спре незабавно войната и да изтегли силите си от Украйна.

В същото време европейски държави като Германия, Франция, Белгия, Нидерландия засилиха предоставянето на оръжия, ракети и друга помощ за Украйна. Eвропейският съюз отделя 500 милиона евро от Европейския механизъм за подкрепа на мира.

"Да, ЕС разполага със способности, ние мобилизирахме своя капацитет и ще продължаваме да го правим. Бих искал да припомня, че Европейският механизъм за подкрепа на мира не е част от европейския бюджет, това е фонд, създаден от държавите членки. Често се казва, че ние като ЕС сме за мира и не би трябвало да доставяме оръжие за други страни. Но ние можем и го направихме", каза още Жозеп Борел, върховен представител по въпросите на сигурността на външните работи.

Предоставянето на оръжията за украинската армия става на територията на съседните на Украйна държави.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България
От нашите пратеници: Пътят на сънародниците ни от Киев към България
Президентът Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната
Президентът Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната