НОВИНИ

Президентът Радев: Очаквах повече от Стефан Янев като министър на отбраната

bnt avatar logo
от БНТ
17:57, 01.03.2022
5288
Чете се за: 02:47 мин.
У нас
Слушай новината

Президентът Румен Радев даде изявление пред медиите и коментира рокадата на поста военен министър.

Държавният глава открои приноса на бившия министър на отбраната Стефан Янев като министър-председател в трудни за България временна.

Именно неговото правителство започна промяната. Показа, че страната ни може да се управлява по друг, демократичен начин. Върна надеждата на хората и организира честни избори, отбеляза президентът.

По повод приетата оставка на Стефан Янев, президентът заяви:

Като министър на отбраната очаквах повече и като инициатива, и като ангажимент към проблемите на българската армия, и като работа за гарантиране на нейната боеспособност, за ускоряване на процесите на модернизация.

Президентът е категоричен, че не работи за собствен политически проект:

И понеже отново вървят всякакви слухове за някакъв мой политически проект с нови подставени лица, искам да заявя: не правя никакви политически проекти с никого, изпълнявам стриктно конституционните си задължения в обхвата на моите правомощия.

Кой е новият министър на отбраната Драгомир Заков?

Радев коментира и новия военен министър Драгомир Заков:

Познавам г-н Заков и неговата работа като постоянен представител на нашата мисия в НАТО и моето мнение за неговата работа е много добро. Очаквам той да успее да навлезе в сложните проблеми и дълбоки процеси, които текат в българските въоръжени сили на терен. Очаквам политиката в сферата на отбраната, независимо от името на министъра, да отстоява българския интерес и да води до реални резултати. Изпълнението на предприетите предложения и мерки по време на КСНС е критично важно и именно това ще бъде атестат за новия министър.

На въпрос дали България ще изпраща войски в Украйна, Радев заяви:

Тази братоубийствена, срамна агресия, тази война, която погубва хора, заслужава санкции и цяла Европа и светът се обединяват около това. Що се отнася до военно оборудване - това е решение изцяло в правомощията на българското правителство и българския парламент, който трябва да го утвърди.

Още акценти от изказването на президента Румен Радев вижте в репортажа на Вера Александрова:

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ЕС и НАТО изпращат военна помощ за Украйна
ЕС и НАТО изпращат военна помощ за Украйна
Мапуку: Загорчич е слаб треньор и глупак
Мапуку: Загорчич е слаб треньор и глупак