НОВИНИ

Кой е новият министър на отбраната Драгомир Заков?

драгомир заков новият министър отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
15:22, 01.03.2022
16308
Чете се за: 03:07 мин.
Политика
Слушай новината

Драгомир Заков има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност. От 2019 г. той е посланик на България в НАТО.

"Въз основа на солидния опит на посланик Драгомир Заков в сферата на сигурността го предлагам на НС за министър на отбраната на България", заяви пред депутатите премиерът Кирил Петков.

Драгомир Заков е роден на 24 юли 1975 г. в София. Магистър е по международни икономически отношения от Университета за национално и световно стопанство. Средното си образование е завършил във Френската езикова гимназия в София.

Новият военен министър: Черно море е подсигурено, както и България

Има редица допълнителни специализации в различни международни програми, сред които курс на високо равнище по ОПСО на ЕС в Европейския колеж по отбрана; курсове по въпроси на неразпространението и разоръжаването към Женевския център по политика за сигурност и Женевската дипломатическа академия и др.

Като наборен военнослужещ (2000 - 2001 г.) Заков е бил част от българския екип, осъществявал логистична координация на ешелоните на КФОР, преминаващи през територията на Република България. За участието си в логистичната подкрепа на операция "Джойнт Гардиън" е награден със сертификат-грамота от Въоръжените сили на САЩ.

Заков е дипломат от кариерата с дългогодишен опит в дипломатическата служба. Притежава богата експертиза по въпроси на политиката за сигурност.

Кирил Петков: Имаше голяма подкрепа за Драгомир Заков

От 2014 г. заема отговорни длъжности в МВнР - началник на отдел в Дирекция "ООН и сътрудничество за развитие" и директор на Дирекции "НАТО и регионална сигурност" и "Политика за сигурност.

От 2002 г. е работил последователно в различни отдели на Министерството на външните работи. В задгранични мисии е работил в Постоянната делегация на Република България към НАТО в Брюксел (2004 - 2008 година) и в Постоянната мисия на Република България към службата на ООН и другите междурнародни организации в Женева.

По време на мандата си в Брюксел е бил заместник-национален представител в Групата на високо равнище на НАТО по контрол на конвнционалните въоръжения и доайен към Групата на служителите към Групата за ядрено планиране на НАТО. В рамките на мандата си в Женева е придобил опит като временно управляващ дипломатическата мисия в различни периоди.

През декември 2016 г. Заков ръководи българската делегация за Срещата на министрите на външните работи на държавите участнички в ОССЕ в Хамбург.

Има личен дипломатически ранг "пълномощен министър". Говори английски, френски и руски.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новият военен министър: Черно море е подсигурено, както и България
Новият военен министър: Черно море е подсигурено, както и България
БФС отмени конгреса, насрочен за 18 март
БФС отмени конгреса, насрочен за 18 март