НОВИНИ

Кирил Петков: Имаше голяма подкрепа за Драгомир Заков

живо кирил петков имаше голяма подкрепа димитър заков
bnt avatar logo
от БНТ
15:01, 01.03.2022 (обновена)
Чете се за: 02:32 мин.
У нас
Слушай новината

"Имаше голяма подкрепа за Драгомир Заков. Имахме списък от 5 човека", заяви премиерът Кирил Петков след като Народното събрание прие кандидатурата на Драгомир Заков за нов министър на отбраната.

Той знае какво се случва, влиза готов. Трябва да се говори непрекъснато с всички военни министри в Европейския съюз, Драгомир Заков ги познава лично, допълни премиерът.

"Няма българска военна техника на територията на Украйна. Всяко оръжие минава през Комисията за оръжията, такова решение няма. Румен Радев подкрепя Драгомир Заков, всичко, което се е случвало в НАТО, е минавало през новия министър на отбраната", добави Кирил Петков.

По думите му Драгомир Заков ще бъде ключът към комуникацията с НАТО.

"Първата му задача е да говори с военнослужещите, политиката до момента беше правилна, необходимо е да направим истински бойни групи. Успяхме да има зелен коридор, да извозим 200 човека от Киев. Нови войски са се насочили към украинската столица. Ако имаме нови желаещи, ще държим комуникация с тях, важно е дали може да се изкарват автобуси от Киев. Автомобилите може да са военна мишена, тук въпросът е на безопасност, по-добре човек да е в скривалище в Киев, отколкото да е по шосетата", добави Кирил Петков.

България изпраща камиони за хуманитарна помощ към Украйна - одеала, палатки, дрехи. За военна подкрепа е необходимо решение на натовско и европейско ниво, каза още Кирил Петков.

"Всеки български посланик трябва да служи на България", заяви пред журналисти новоизбраният министър на отбраната Драгомир Заков.

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Парламентът одобри кандидатурата му на извънредно заседание. Персоналните промени в Министерския съвет бяха одобрени с 217 гласа "за". Нямаше народни представители, които гласуваха "против", "въздържали се" бяха 33.

Заков се закле пред парламента.


Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БФС отмени конгреса, насрочен за 18 март
БФС отмени конгреса, насрочен за 18 март
Мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия"
Мъж загина при тежка катастрофа на АМ "Тракия"