НОВИНИ

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

драгомир заков новият министър отбраната
bnt avatar logo
от БНТ
11:38, 01.03.2022 (обновена)
10583
Чете се за: 07:20 мин.
У нас
Слушай новината

На извънредно заседание НС прие оставката на министъра на отбраната Стефан Янев и назначи за нов министър Драгомир Заков.

Всички парламентарни групи гласуваха "за" първата смяна в кабинета на Кирил Петков, само ДПС се въздържаха.

Персоналните промени в Министерски съвет бяха одобрени с 217 гласа "за". Нямаше народни представители, които гласуваха "против".

Заков се закле пред парламента.

По-рано пред депутатите Петков представи мотивите за искането за смяната на Стефан Янев.

"Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена политика през Фейсбук. Никой министър няма право да се чувства, че е залог за стабилността на това правителство. Такива самодейни изказвания няма как да се търпят от този състав на МС. Искам ясно да кажа, че правителството не може да бъде залог или вкарано в условност на който и да било. Имаме четири парламентарно представени партии и ясна политика. Последното - българското правителство очаква, когато има 3500 военни загинали от едната страна и повече от другата, когато има обстрел към нашето малцинство, това се нарича война и ние ясно трябва да можем да осъдим това нещо с правилните термини. Българският интерес е не да се снишим, да сведем глава. Не, това правителство ще работи на база на принципи и когато вижда, че нещо не е правилно, ще казваме ясно това".

Преди да влезе конкретно в темата премиерът подчерта, че днес 190 българи са в безопасност.

"Снощи сме извели 190 човека от Киев, имахме малък прозорец и успяхме да изкараме автобусите. В момента има над 40 км линия от въоръжени, които вървят към Киев. Успяхме да се свържем с киевските полицаи, които направиха "зелен коридор". Автобусите се движеха на разстояние, за да не изглежда, че са в конвой. 190 българи са в безопасност, защото институциите работиха цяла нощ", заяви Петков.

Премиерът представи биографията на Драгомир Заков в пленарната зала.

Кой е новият министър на отбраната Драгомир Заков

"Той има 20-годишен опит в сферата на международната сигурност", каза Петков.

От 2019 г. Заков е посланик на България в НАТО и има широка експертиза в сферата на международната сигурност.

"Посланик Заков не само познава системата за сигурност, но и системата познава него. През последните години работи активно за налагане на системен подход за взимане на решения в системата на отбраната, както и за повишаване на противодействието на дезинформацията", подчерта Петков.

Заков завършва Международни икономически отношения в УНСС. От 2004 г. до 2008 г. е част от българската делегация в НАТО. След това участва в мисията ни в ООН. Преди да стане представител в НАТО, през 2014 г. започва работа във Външно министерство.

Вижте част от дебатите в НС тук:

От ГЕРБ попитаха дали в управляващата коалиция изобщо има коалиционно споразумение и кое е наложило смяната на кандидатурата за нов военен министър в последния момент. Проф. Тодор Тагарев беше използван в тази тежка ситуация, а Димитър Заков е удобната кандидатура за президента и за БСП. Това каза депутатът от ГЕРБ-СДС и бивш министър на външните работи Екатерина Захариева от парламентарната трибуна.

"Аз лично нямам съмнение в неговата геополитическа ориентация, но рокадата в последния момент буди подозрения. Имате ли изобщо коалиционно споразумение, г-н премиер", попита Захариева Кирил Петков.

От БСП също декларираха, че ще подкрепят смяната с мотив, че сега е време, в което е нужно силно лидерство и няма как премиерът и един от ключовите му министри да говорят на различни езици. "Ще гласуваме за предложената смяна", каза председателят на Комисията по отбрана и депутат от "БСП за България" Атанас Зафиров по време на дебата.

"БСП за България" няма как да бъде партията, която в условията на една от най-безпрецедентните геополитически кризи, ще хвърли страната в хаоса на политическата криза и дълъг период на безвластие с неясен адресат на властта и липса на парламент. Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент е нужно силно лидерство", заяви още Атанас Зафиров.

От ДПС заявиха, че това правителство няма нито волята, нито капацитета да управлява в тази ситуация. Но само в името на мира и сигурността няма да искат оставката на целия кабинет. "Правителството вече е вредно за страната", заяви председателят на движението Мустафа Карадайъ.

"Българската държава не е опитна лаборатория и българските граждани не са опитни зайчета за политически експерименти. Българските граждани искат сигурност. Българските граждани повече не трябва да бъдат лъгани. Те заслужават честно отношение, ясни отговори и адекватни държавнически решения", подчерта още Карадайъ.

Председателят на ПГ на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров заяви, че оценяват работата на Стефан Янев, но е нужно правителството да говори в един глас и нахлуването в Украйна не може да бъде наречено по друг начин освен война.

"При ситуация, в която войната е на няколко стотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас. Не можем да си позволим различия в общата позиция и в общата посока. На първо място, няма как да подминем дисонанса с общата позиция на правителството и съюзниците по отношение на конфликта в Украйна", каза още Гюров.

От "Демократична България" обявиха, че ще подкрепят новата кандидатура на "Продължаваме промяната" и че тя е отговор на радикално променената среда в света, в която е нужно внимателно боравене с думите.

В декларация от "Възраждане" поискаха оставката на целия кабинет.

Репортери: Гергана Гайдарова, Десислава Маркова

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
2 области вече са в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19
2 области вече са в жълтата зона по заболеваемост от COVID-19
Международни федерации продължават да вадят Русия и Беларус от спортни състезания
Международни федерации продължават да вадят Русия и Беларус от спортни състезания