НОВИНИ

Специално пред БНТ: Постоянният представител на България в НАТО: Очакваме деескалация от Русия

Десислава Апостолова
от Десислава Апостолова
18:30, 30.01.2022
Чете се за: 02:57 мин.
Европа
Слушай новината

Ние очакваме деескалация от страна на Русия. Това е целта на този диалог, той не е самоцел. Целта е постигане на тази деескалация със средствата на дипломацията, а не на оръжията. Това заяви пред "Говори сега" по БНТ Драгомир Заков, постоянен представител на България в НАТО.

Не може НАТО да затвори вратата пред която и да е европейска демокрация - Украйна и Грузия са само два примера, посочи той.

В момента България и Румъния някак изкуствено са във фокуса. Русия има своите интереси в Черноморския регион, но българските въоръжени сили са въоръжени сили на НАТО, би било много странно да ги изтеглим. Въоръжени сили на съюзници не са чужди сили, така че ние не можем да кажем, че България или Румъния са втора категория страна членка, категоричен е Заков.

Той коментира и въпроса има ли отпор за присъствие на въоръжени сили на НАТО у нас. Видях една консенсусна позиция във всички институции. Това е консенсус, който аз не съм виждал от доста години по такава тема, посочи той.

Всяка държава има своите дефицити, България не е изключение от общото правило
но самия факт, че ние сме в тази организация с още 29 страни членки... всяка от тях има възможности, обясни Заков.

България е надежден съюзник - пето поколение надежден самолет не се изпраща в ненадежден съюзник, заяви той на въпроса за намерението на Испания и Нидерландия да изпратят военни самолети у нас.

Специално: Защо Украйна е залог в кризата НАТО-Русия

По въпроса за Украйна като център на напрежението НАТО-Русия, Заков обясни:

Украйна като страна партньор има достъп до редица инструменти, включително преди няколко години получи статут на партньор с разширени възможности, които отдават на Украйна по-голяма устойчивост, демократичност на институциите, реформа в сектор сигурност. Това е, което НАТО направи до момента и продължава да го прави.

При ситуация на инвазия на Русия - НАТО има редица инструменти, за да подпомогне Украйна без да изпраща войски. Може да я подкрепи с невоенни средства - на дипломацията, на санкциите, допълни Заков.

Вижте разговора във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Настимир Ананиев: В "Булгаргаз" се случва това, което се случи в "Автомагистрали"
Настимир Ананиев: В "Булгаргаз" се случва това, което се случи в "Автомагистрали"
Федерер: Никога не подценявайте един велик шампион
Федерер: Никога не подценявайте един велик шампион