НОВИНИ

Специално: Защо Украйна е залог в кризата НАТО-Русия

Весела Смилец
от Весела Смилец
18:10, 30.01.2022
Чете се за: 05:22 мин.
По света
Слушай новината

Кибератаки, опит за преврат или саботажи от страна на Русия - такива притеснения изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. По думите му Алиансът е готов да засили военното си присъствие в Източна Европа като наблюдава внимателно прехвърлянето на руски сили в Беларус.

В същото време, съюзниците са отворени за политически диалог. Но са готови да отговорят, ако Русия избере въоръжената конфронтация, каза Столтенберг. Инвазия може да започне в средата на февруари, предположи американският президент Байдън в телефонен разговор с украинския си колега Зеленски.

Весела Смилец разговаря по темата с украинския журналист Ростислав Мартинюк.

РУСКОТО ИЗНУДВАНЕ

Агресията на Руската федерация в Украйна продължава вече 8 години, твърди журналистът.

Москва, чувствайки своята безнаказаност, прибягна до директно военно изнудване. В какво се състои това изнудване: от септември 2021 г. започна струпването на войски по границата с Украйна и в окупирания Крим.

Фактически бе анексиран Беларус, и на негова територия дадена фактическа авиация.

ИГРА НА ЗАЛОЗИ И УЛТИМАТУМИ

Искането на Белия дом за отместване на войските от границите на Украйна само раздразниха Москва и вече на 10 декември Путин постави първия ултиматум.

Най-тревожна беше ситуацията миналата седмица, когато всеки ден се говореше, че войските на Руската федерация ще настъпят.

В страната започна да се разпространява паника и знам, че и в Киев дори някои родители са взели децата си от училищата и просто са напуснали страната. След това беше още едно заявление на президента Зеленски, който заяви пред американски журналисти в реторичен дух - руснаците биха могли лесно да завземат Харков, но след това вече ще започне пълномащабна война. За щастие, никой не се втурна да започне да купува кибрит, сапун, хляб - все пак всеки човек в Украйна има нещо в запас още от 2014 г. Засега всичко е наред.

След въвеждането на безвизов режим 2017 г. вече няма опозиция срещу ЕС и няма някакви резки и промосковски настроения, смята журналистът.

Просто всички, които искаха да заминат в страните на ОС, всички които искаха го направиха. сега имаме контакти, полети, обучения - каквото искате. Но гласът на москофилите се чува все по слабо. И, разбира се, с тези големи натрупвания на войските на Русия близо до границите на Украйна - никой не може да стане истински москофил.

ДРЪНКАНЕ НА ОРЪЖИЯ ИЛИ РЕАЛНА ОПАСНОСТ

Сред украинските дипломатически кръгове има опасения, че САЩ могат да направят един компромис с цената на интересите на Украйна.

Например, да накарат Върховната Рада да промени конституцията и да въведе федерална система. Това настоява Москва. Едновременно с това окупираните територии на Донецк и Луганск да бъдат включени в Украйна като автономии. Сега обаче Обединеното кралство играе много важна роля в преговорите за Украйна. И английските спецслужби работят дълбоко в Украйна, а британските политици правят изключително смели изявления в тази посока.

Ако на вашата граница има до 150 000 военни противници, които вече са показали, че могат да завземат и Крим, и Донецк, и Луганск, тогава няма да има никакви съмнения.

Но дали Путин наистина ще рискува да навлезе дълбоко навътре в Украйна? Да, той може показателно да завземе например Мариупол, пристанището на Азовско море, или от север да тръгне с форсиран марш срещу Киев. И за това, между другото, предупреждаваше премиерът на Великобритания Джонсън. Но Путин главно залага на вътрешна нестабилност в Украйна. На социалните взривове на протестно движение. И тогава много лесно могат да се вкарат войски под прикритието на предотвратяването на хуманитарна катастрофа. Но сега желанията на Москва са много по-големи, отколкото ликвидирането или отслабването на Украйна.

Москва говори за възстановяване на своето влияние не само върху Източна, но и върху Централна Европа. Тя настоява за разпускане на НАТО и фактическото възстановяване на СССР.

Вижте цялото интервю във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Федерер: Никога не подценявайте един велик шампион
Федерер: Никога не подценявайте един велик шампион
Джейхан Ибрямов за отношенията НАТО-Русия: Реално заплаха за България няма
Джейхан Ибрямов за отношенията НАТО-Русия: Реално заплаха за България няма