НОВИНИ

Джейхан Ибрямов за отношенията НАТО-Русия: Реално заплаха за България няма

bnt avatar logo
от БНТ
18:04, 30.01.2022
Чете се за: 02:17 мин.
Политика
Слушай новината

На този етап не виждаме реална ескалация на напрежението, което да се отрази на България. Това каза в студиото на "Говори сега" депутатът от ДПС Джейхан Ибрямов, член на комисията по отбрана в НС.

"За нас дрънкането на оръжия не трябва да изпреварва самата дипломация. Трябва да се преценят няколко важни аспекта: сигурни ли сме, че Русия ще нападне Украйна? Позитивно ли е или не разполагането на военна мощ в Черноморския регион? Не трябва да се взимат решения ад хок. Процесът е много по-сложен, отколкото си го представяме", каза Ибрямов.

Той смята, че в момента позицията на България е адекватна.

"Самата идея за създаване на батальон дали е правилна, ще видим в бъдеще. Нека да изчакаме, но да не забравяме, че всичко това е свързано с големи финансови ресурси, човешки ресурси, военна сила. На този етап може само да предполагаме дали тези действа от българска страна са адекватни", каза депутатът от ДПС.

Според него реално заплаха за България няма, но тъй като сме солидарен член на НАТО трябва да изпълняваме сключените споразумения.

С Русия открай време имаме добри междусъседски отношения, предполагам, че така ще продължи и занапред, каза той.

"Важно е да имаме много добри взаимоотношения с нашите съседи, за сигурността на страната е много важно това. Когато има дипломация и диалог, мислещи и интелектуални военни и политически лидери, смятаме, че не бихме станали свидетели на военни действия", категоричен е Ибрямов.

В политиката на правителството по отношение на Северна Македония Ибрямов заяви, че са видели диалог. Но на преден план са излезли бизнес отношения, което според него е трябвало да остане на заден план.

Вижте целия разговор във видеото

Гледайте още теми от "Говори сега"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Специално: Защо Украйна е залог в кризата НАТО-Русия
Специално: Защо Украйна е залог в кризата НАТО-Русия
Христо Иванов: Ние имаме интерес това управление да успее, но трябва да сме готови и за изненади
Христо Иванов: Ние имаме интерес това управление да успее, но трябва да сме готови и за изненади