НОВИНИ

Кирил Ананиев: Бюджетът е социален, но разходите трябва да са балансирани

bnt avatar logo
от БНТ
16:34, 30.01.2022
Чете се за: 03:10 мин.
У нас
Слушай новината

Бюджетът е социален, заяви миналата неделя финансовият министър Асен Василев в предаването "Бизнес.БГ" по БНТ. Бюджетът е изненадващ и нерационален, казват икономисти и финансисти.

Всяка година всеки държавен бюджет търпи много критики. Основно те са по линия на разходите и дълга.

Ето и новите червени линии - дефицитът за тази година ще е над допустимия праг от 3% и е заложен на 4,1%.

Разходите също така продължават да надминават допустимите 40% от Брутния вътрешен продукт.

Дори и да вземем предвид, че ЕК направи дерогация и позволи отпускане на финансовите критерии заради пандемията, ние не приемаме крачки да харчим по-малко. Дългът също е заложен да се повишава... с новия заем за тази година достигаме общ дълг от над 35 млрд лв.

Справка от Министерство на финансите показва, че държавният дълг за последните 10 години е нараснал с над 40%. През 2012 г. година дългът е бил 17,6% от БВП.

Следва покачване рязко над 26% през 2014 г. Тогава в период на политическа криза и предвид банковия фалит на КТБ бяха изтеглени 8 милиарда лева.

Следващите години има долу-горе задържане на нивото, лек ръст и след това дори период на понижаване.

И така до Ковид 2020 година, когато изтеглихме нов дълг, за да финансираме мерките. Започва началото на нов тренд нагоре - повече разходи, по-големи заеми и дефицити. Миналата седмица в предаването министърът на финансите представи в детайли Проектобюджет 2022.

Тази седмица наред са контрамненията. Възможно ли беше да имаме балансиран бюджет тази година, с по-малък държавен дълг и по-реален растеж - това коментира бившият финансов министър Кирил Ананиев.

Моят прочит показва, че се влошава фискалната позиция на държавата. Това се отразява както върху необичайно големия разход предвиден за следващата година, така и за високия дефицит и дълг, който се предвижда. Ако не предприемем мерки за ограничаване на тези показатели, със сигурност ще влезем в такава процедура, обясни Кирил Ананиев.

Според него, не ковид мерките водят до нарастване на дълга, а на текущи, основно постоянни разходи. Убеден съм, че трябва да следваме политиката, която водехме през предходните години. От 2016-та до 2019-та година винаги сме били на излишък 1-2%, посочи Ананиев.

Вижте повече подробности във видеото

Гледайте още теми от "Бизнес.БГ"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Първият завод за нитрилни ръкавици в Европа ще заработи в Пловдив
Първият завод за нитрилни ръкавици в Европа ще заработи в Пловдив
Двама братя станаха шампиони на държавното по борба при юношите
Двама братя станаха шампиони на държавното по борба при юношите