НОВИНИ

Петков: Ще бъде сформиран български батальон заради НАТО - Русия, но има дефицити

Ирина Цонева
от Ирина Цонева
19:57, 27.01.2022
Чете се за: 03:25 мин.
У нас
Слушай новината

Премиерът Кирил Петков заяви в Брюксел, че в батальона, който България ще сформира след одобрената българската стратегия за напрежението НАТО - Русия ще има дефицити.

Той обясни това в Брюксел и допълни, че те ще бъдат попълнени от представители на съюзническите сили.

Външният ни министър Теодора Генчовска пък заяви в първия си брифинг пред медиите, че България е готова да евакуира представители на българската общност в Украйна заради напрежението с Русия.

Тя отново препотвърди българската позиция, че трябва да бъдат положени всички възможни усилия за разрешаване на кризата по дипломатически път.

Премиерът Кирил Петков обяви, че желанието на страната ни е рамковата държава на бъдещия батальон от около 1000 души да е България.

"Това означава, че батальонът ще бъде български. Обаче ще има дефицити, които ще се попълнят от представители на съюзническите сили. Фокусът е да бъде български батальон, да идентифицираме дефицитите, да вкараме програма по компенсирането им и тогава да ги запълним с участието на съюзниците ни. Няма по-добри и по-лоши съюзници в рамките на НАТО", заяви Петков.

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Външният ни министър заяви, че българската позиция е единна с тази на всички държави членки на Евросъюза в полза на използването на дипломатически средства за деескалация на напрежението.

Генчовска открои като много важна част от дискусията за българската позиция - темата за изграждане на собствени отбранителни способности. Така България щяла да има необходимото достойнство и самочувствие като страна член на НАТО .

Тя съобщи още, че е в постоянна връзка с посолството и консулските ни служби в Украйна с цел евентуална евакуация на представители на многобройната ни общност там .

"До този момент няма желание за евакуация. Плановете обаче са актуализирани и обсъдени с държавите членки на ЕС и НАТО за логистика при необходимост", каза тя.

Генчовска каза още, че при случай на нужда всички европейски държави би трябвало в един и същи момент да започнат евакуация на гражданите си. Тя определи като много важен и рестарта на политическия диалог със Северна Македония и изрази надежда, че в скоро време по всички секторни политики ще бъдат постигнати конкретни резултати

От думите на първия ни дипломат стана ясно, че България е подновила предложението си да охранява въздушното пространство на Северна Македония.

Външното ни министерство е предложило на колегите си от Северна Македония, при желание от тяхна страна, да помогнем и за евакуацията на македонските дипломатически екипи в Украйна .

Според медии в РСМ държавният глава Стево Пендаровски и българският президент Румен Радев ще имат официална среща през февруари в София.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тристранката не постигна единодушие за Бюджет 2022
Тристранката не постигна единодушие за Бюджет 2022
Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава възможност управляващите да ѝ влияят
Рамадан Аталай: Съкращаването на членовете на КЕВР дава възможност управляващите да ѝ влияят