НОВИНИ

Стефан Янев: България може да се включи в учение на НАТО с батальон до 1000 души

Вера Стоянова
от Вера Стоянова
08:38, 26.01.2022
5770
Чете се за: 05:02 мин.
У нас
Слушай новината

България да се включи в съвместно учение на НАТО с един батальон от не повече от 1000 души ще предложи на правителството министърът на отбраната Стефан Янев. Това съобщи самият той в "Денят започва".

По думите му позицията на България по повод напрежението между НАТО и Русия трябва да защитава националния интерес с пълното разбиране на ситуацията и на етапа на развитие на българската армия. Позицията ни трябва да е съобразена с целия пакет от дипломатически усилия, както и с възможността да се укрепят военните сили на България.

Затова, според Янев, използвайки кризата, можем да използваме и възможностите от нея като се даде възможност на българските въоръжени сили да се развиват чрез повече тренировки и участия в учения, които носят капацитет.

След заседанието на съвета по сигурността вчера премиерът Кирил Петков възложи на министъра на отбраната да внесе на днешното заседание на кабинета проект за одобрение на национална позиция и мерки за укрепване на системата на сигурност на България, боеспособността на българската армия и техническото ѝ обезпечаване.

Съветът по сигурността към МС ще продължава да следи ситуацията в Украйна

Министерският съвет ще вземе решение за конкретни мерки, за които министър-председателят ще информира народните представители на извънредно заседание на парламента, свикано за днес следобед.

Извънредно заседание на парламента, депутатите и кабинетът ще обсъждат напрежението НАТО-Русия

В "Денят започва" Стефан Янев изтъкна, че по отношение на кризата между Русия и Украйна дипломацията не е приключила, тя има своето място и всички усилия, включително и на военните, са насочени към това да дадат шанс на дипломацията и да се избегне конфликта.

Съюзниците на НАТО отправиха предупреждение към Москва

Янев допълни, че оценката на ситуацията се мени с дни и с часове.

Според него дори да се говори, че опасността е неизбежна, е възможно тази реторика да е част от дипломатическите усилия на едната или другата страна в опит да получи по-добри резултати на преговорите.

По повод участието на изтребители от Испания и Нидерландия в охраната на въздушното ни пространство Стефан Янев заяви, че това е част от така наречения съвместен еър полисинг - практика, която се прилага отдавна в рамките на НАТО. Това не е първият път, в който тя се прилага и у нас като вече сме получавали подобна помощ от Италия и САЩ.

В България ще пристигнат изтребители от Испания и Нидерландия

В ефира на "Денят започва" Стефан Янев отказа да коментира публикации, според които България не била съгласна да разположи американски войници на територията си, но била готова да приеме френски. По думите на Янев, ако се водят подобни разговори, те биха били на военно-техническо ниво. На политическо ниво подобно нещо не е обсъждано, категоричен беше той.

През март или април министерството на отбраната очаква от САЩ оферта за нови 8 изтребителя. Дали те ще бъдат закупени на по-ниска или на по-висока цена спрямо първата група американски изтребители зависи от конкретния пакет, който бъде договорен, допълни Янев.

Стефан Янев и Херо Мустафа обсъдиха двустранното сътрудничество

Приоритет за тази година остава модернизацията на сухопътните войски, изтъкна министърът на отбраната. Предвижда се увеличение на заплатите на военнослужещите, но все още не е ясно с колко.

Янев изтъкна, че приоритет за министерството са хората в армията, работната им среда и оборудването, смисловото превъоръжаване и изграждането на способности.

България системно не изпълнява ангажименти по общата отбрана на НАТО, които е поемала през годините и сега предстои анализ как да бъде прекратена тази практика, допълни той.

Стефан Янев ще предложи многогодишна инвестиционна програма за модернизация на Българската армия, защото едногодишната рамка на бюджета не работи при закупуването на ново въоръжение, добави той.

Целия разговор вижте във видеото.

Гледайте повече теми от "Денят започва"

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Колко топло е в електробусите през зимата?
Колко топло е в електробусите през зимата?
Сенегал и Мароко достигнаха 1/4-финалите за Купата на африканските нации
Сенегал и Мароко достигнаха 1/4-финалите за Купата на африканските нации